Sveitsi äänestää Gripeneistä toukokuussa

Gripen_closeup_1Sveitsin liittoneuvosto kertoo, että kansanäänestys uuden sukupolven Gripen E -hävittäjähankinnasta järjestetään toukokuussa 2014. Pitkittyneeseen hävittäjäkauppaan liittyy miljardiluokan alihankintasopimuksia sveitsiläisyritysten kanssa. Myös Hornet-hankinnasta Sveitsissä äänestettiin.

Sveitsi on tilannut Saabilta kaikkiaan 22 uuden sukupolven Saab JAS 39 E Gripen -monitoimihävittäjää varusteineen. Neuvottelut Gripen-koneista käynnistyivät vuonna 2008 ja kaupoista ilmoitettiin alunperin marraskuussa 2011. Tuolloin kauppojen arvoksi kerrottiin 3,3 Yhdysvaltain dollaria. Hanke on edennyt hitaasti Sveitsin parlamentin eri kabineteissa (Ständerat ja Nationalrat).

Gripen hankintaa hylkäämistä vaativa ryhmä keräsi kansanäänestyksen taakse 65 384 hyväksyttyä allekirjoitusta. Äänestys pitää järjestää, jos nimiä on 50 000 tai enemmän.

Sveitsin 18. toukokuuta 2014 järjestämässä kansanäänestyksessä on kyse Gripen E -koneiden rahoituksen hyväksymisestä. Positiivinen tulos veisi kauppoja reilusti eteenpäin.

Gripenin on määrä korvata vanhat Northrop F-5 hävittäjät. Sveitsillä on käytössään myös 32 F/A-18 Hornet -hävittäjää.

Myös nykyisten Hornetin hankinasta äänestettiin Sveitsissä. Konetyyppi valittiin 1988 ja siitä pidettiin kansanäänestys 1992. Tuolloin 57 prosenttia oli hankinnan kannalla. Ensimäinen F/A-18 otettiin käyttöön 1997.


Suuret alihankintasopimukset odotettavissa


Saab on kauppoja tehdessään solminut miljoonien arvoisia alihankintasopimuksia sveitsiläsyritysten kanssa. Syksyllä 2013 oli solmittu jo 117 alihankintasopimusta joiden arvo on noin 315 miljoonaa Sveitsin frangia. Kaikkiaan Saabin tulisi kauppojen hyväksynnän jälkeen tuoda Sveitsille 2,2 miljardin frangin arvosta teollista työtä.

Saab teki joulukuussa 2013 noin 4,5 miljardin Gripen-kaupat Brasilian kanssa. Ruotsalaisvalmistaja solmi joulukuussa myös ison yhteistyösopimuksen Boeingin kanssa osallistumisesta harjoitushävittäkilpaan Yhdysvaltain ilmavoimille.

Lue myös: