Sveitsi sanoi ei Gripeneille

JAS39_Gripen_3Sveitsin kansanäänestys sanoi ei Saabin Gripen -monitoimihävittäjille. Näin ollen vuosia vireillä ollut miljardihanke jää toteutumatta. Äänestäjistä 53,4 prosenttia oli lopulta hankintaa vastaan, kertoi Sveitsin SRF.

Kansanäänestys jakoi Sveitsin kahtia Gripenin osalta. Länsiosa Sveitsistä oli hankintaa vastaan ja itä oli hankinnan kannalla.

Sveitsi olisi tilannut tilannut Saabilta kaikkiaan 22 uuden sukupolven JAS 39E Gripen -monitoimihävittäjää varusteineen. Neuvottelut Gripen-koneista käynnistyivät vuonna 2008 ja kaupoista ilmoitettiin alunperin marraskuussa 2011.

Tuolloin tilauksen arvoksi kerrottiin 3,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Saab olisi kauppojen hyväksynnän jälkeen tuonut Sveitsille 2,2 miljardin frangin arvosta teollista työtä. Frangeissa Gripen-kauppojen arvo oli ollut noin 3,1 miljardia.

Swiss_Gripen_vote_1Gripeneiden oli määrä korvata vanhat Northrop F-5 Freedom Fighter -hävittäjät. Sveitsillä on käytössään myös 32 F/A-18 Hornet -hävittäjää. Myös nykyisten Hornetin hankinasta äänestettiin Sveitsissä.

Konetyyppi valittiin 1988 ja siitä pidettiin kansanäänestys 1992. Tuolloin 57 prosenttia oli hankinnan kannalla. Ensimäinen F/A-18 otettiin käyttöön 1997.

Sveitsin uskotaan joka tapauksessa joutuvan korvaamaan vanhentuvat F-5-hävittäjät jollain uudella koneella.

Saab teki joulukuussa 2013 noin 4,5 miljardin Gripen-kaupat Brasilian kanssa. Ruotsalaisvalmistaja solmi joulukuussa myös ison yhteistyösopimuksen Boeingin kanssa osallistumisesta harjoitushävittäkilpaan Yhdysvaltain ilmavoimille.

Katso grafiikka äänten jakautumisesta SRF:n sivuilta: Gripen stürzt beim Stimmvolk ab

Lue myös: