Sveitsin F/A-18 Horneteista löytyi väsymismurtumia - Axalp-näytöspäivä peruuntui

AXALP_HN_nousussaSuosittu Sveitsin Ilmavoimien järjestämä Axalp-yleisötapahtuma keskeytettiin, kun F/A-18 C/D Horneteista löydettiin rasitusmurtumia. Axalp-tapahtuma järjestetään vuoristossa, jossa yleisö on voinut seurata hävittäjien kovapanosammuntoja lähietäisyydeltä. Tapahtuman jälkimmäinen päivä jäi lentämättä.

Sveitsin Ilmavoimien komentaja asetti maan F/A-18 C/D Hornet -hävittäjille lentorajoituksia, kun koneista löydettiin keskiviikkona 9. lokakuuta vaurioita. Sveisin Ilmavoimien mukaan kyseessä on hävittäjien laskusiivekkeissä havaitut murtumat.

AXALP_HN_audienceLöydökset tehtiin samaan aikaan käynnissä olevan erittäin suositun Axalp-yleisötapahtuman aikana.

Kyseessä on kaksipäiväinen tapahtuma Brienzissä, joka kokoaa tuhansia kiinnostuneita noin 2200 metrin korkeuteen merenpinnasta seuraamaan Ilmavoimien kovapanosammuntoja. Paikalla pääsee vain jalkaisin ja nousu vuorelle vaatii hyvää fyysistä kuntoa.

Axalpissa Hornetit ampuvat konetykein vuoren rinteellä sijaitsevaan maalitauluun noin puolentoista tunnin ajan. Kyseessä on sääaltis tapahtuma, joka saatetaan perua lyhyellä varoitusajalla. Nyt hävittäjästä havaittujen murtumien seurauksena kaksipäiväisen Axalp-tapahtuman toinen varsinainen lentopäivä eli torstai 10.10. on peruttu.

AXALP_maalitaulutIlmavoimien koneille määräämä lentorajoitus kieltää esityslennot lähellä maan pintaa, jonka lisäksi konetykkiammunnat on keskeytetty siihen saakka, kun ongelmat on selvitetty.

Horneteille on asetettu rajoitus, jonka mukaan niiden pitää lentää vähintään 1000 metrin korkeudessa maan pinnasta.

AXALP_alueLentorajoituksella ei kuitenkaan ole vaikutuksia Ilmavoimien suorittamaan operatiiviseen toimintaan.

Sveitsillä on käynnissä Air2030-hanke, jossa se korvaa ikääntyvät F-5 ja F/A-18 -hävittäjät. Sveitsin hävittäjätoimitusten on määrä alkaa vuonna 2025 eli aikataulu on vastaava, kuin Suomen Ilmavoimien HX-hankkeella.

Mukana Air2030-hankkeessa ovat Boeing F/A-18 Super Hornet, Lockheed Martin F-35, Dassault Rafale sekä BAE Systems Eurofighter. Myös Saabin Sveitsille esittämä tarjous  Gripen E/F on edelleen voimassa.

AXALP_soihdutRuotsalaisvalmistajan kone on edelleen koelentovaiheessa eikä se siten päässyt mukaan keäsllä 2019 tehtyyn Sveitsin hävittäjäevaluaatioon. Gripen voitti aiemman hävittäjähankinnan vuonna 2014, joka kuitenkin keskeytettiin lopulta kansanäänestyksellä.

Lue myös: