Swissportin maapalveluja koskeva ulosmarssi Helsinki-Vantaalla - viiveitä lentoliikenteelle

Swisport_portaat_1(päivittynyt klo 18.46) Lentoliikenne Helsinki-Vantaalla häiriintyy maapalvelyhtiö Swissportin ulosmarssin seurauksena. IAU ja Palta ovat neuvotelleet työehtosopimuksista jo tammikuun alusta saakka. IAU aloitti ylityökiellon 1.2. ja nyt kyseessä on liiton mukaan työntekijöiden spontaani ulosmarssi. Se johtaa merkittäviin viiveisiin ja lentojen perumisiin.

Lentokenttäyhtiö Finavian mukaan Swissportin kuormaajien ulosmarssi alkoi keskiviikkona 26.2. hieman ennen kello 15.00. Ulosmarssi vaikuttaa merkittävästi Helsinki-Vantaan lentoaseman toimintaan.

Matkustajia kehotetaan ottamaan mukaan vain käsimatkatavara. Swissportin ulosmarssi vaikuttaa erityisesti matkatavaran käsittelyyn, mutta myös mahdollisesti lentokoneiden työntämiseen pois lähtöporteilta sekä lentokoneiden siirtelyyn asematasolla.

Swissportin maahuolintapaveluja käyttävät Helsinki-Vantaalla Finnairin lisäksi ainakin Lufthansa, Turkish Airlines, Qatar Airways ja EasyJet.

Finnairin mukaan ulosmarssi voi viiveiden lisäksi johtaa myös lentojen perumisiin.

Lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen sopimuskausi päättyi 15. tammikuuta. Neuvottelut sopimuksen uudistamiseksi alkoivat IAU:n ja Paltan välillä jo 7. tammikuuta. Sopimuksella sovitaan yli 3 000 työntekijän työehdoista.

Työehtosopimusneuvotteluja työnantajan kanssa käyvä IAU aloitti ylityökiellon 1. helmikuuta 2020. IAU:n mukaan lentoliikenteen palveluissa sopimusneuvottelut kangertelevat edelleen.

Ilmailualan unionin (IAU) ylityökiellon takia ainakin matkatavaroiden käsittelyssä, kuljetuksessa ja luovutuksessa voi esiintyä viiveitä. Viikonloppuna 21.-23.2. merkittävä määrä matkalaukkuja jäi lennoilta.

"Ylityökielto on voimassa toistaiseksi ja koskee Lentoliikenteen palveluja eli maapalveluja ja tekniikkaa", kommentoi IAU:n hallituksen varapuheenjohtaja Pekka Kähkönen Lentoposti.fi:lle aiemmin helmikuussa.

IAU:n mukaan maanantaina 24.2. pidetty neuvottelutapaaminen ei tuonut kaivattua ratkaisua Lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen uudistamiseksi. Työntekijäliitto totesi myös, että neuvotteluiden kangertelun seurauksena tulee varautua ennakko-odotuksia vaikeampiin neuvotteluihin kohtuullisen neuvottelutuloksen aikaansaamiseksi.

"Spontaani ulosmarssi koskee käsittääkseni matkatavaran käsittelyä, ramp-toimintaa ja catering-kuormausta. IAU on kehottanut jäseniä jatkamaan töissä ja käytännössä he palannevat seuraaviin vuoroihin", kertoo Pekka Kähkönen Lentoposti.fi:lle.

"Työehtosopimusneuvottelut ovat edelleen kesken ja ylityökielto on voimassa. Varsinaisia lakkovaroituksia ei ole vielä ole annettu. IAU:n hallitus käsittelee neuvottelutilannetta tiistaina 3. maaliskuuta", päättää Kähkönen.

IAU:n jäsenet työskentelevät eri maapalvelutehtävissä. Mukana ovat matkustajapalvelut, ramp- ja aulatoiminnot, jäänpoisto, catering ja rahtitoiminnot. Kaikkiaan IAU:n sopimusten piirissä on noin 4400 ilmailualan ammattilaisen työehdot.

Päivitys kello 18.44: Lisätty Finnairin kertoma tieto mahdollisista peruutuksista.

Päivitys kello 18.46: Lisätty IAU:n varapuheenjohtaja Pekka Kähkösen tuore haastattelu.

Lue myös: