Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi HX-hankkeen tarkennetun tarjouspyynnön lähettämistä

Ilmavoimien MLU-2 -päivitetty Hornet. Hävittäjän oikeassa siivessä on JDAM-pommi ja vasemmassa siivessä näkyy JSOW-liitopommi.Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli tiistaina 1. lokakuuta kokouksessaan Puolustusvoimien HX-hanketta ja puolsi HX-hankkeen tarkennetun tarjouspyynnön lähettämistä.

HX-hävittäjähanke on perustettu korvaamaan Hornet-hävittäjien suorituskyky uusilla monitoimihävittäjillä. Hävittäjähankkeessa on kyse ilmavoimien taistelukyvystä aina 2060-luvun alkuun asti, ja hankinta on välttämätön uskottavan puolustuskyvyn ylläpitämisessä.

Hallitusohjelmassa todetaan, että Hornet-kaluston suorituskyky korvataan täysimääräisesti ja hankintasopimus solmitaan vuonna 2021.

HX_hanke_logoTalouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi tarkennetun tarjouspyynnön lähettämistä Ranskan, Ruotsin, Yhdysvaltojen ja Yhdistyneen Kuningaskunnan hallintojen kautta viidelle tarjoajalle. Tarkennettu tarjouspyyntö tullaan lähettämään vielä vuoden 2019 aikana.

Tarkennettujen tarjouspyyntöjen sisältö tulee olemaan tarjoajakohtainen ja  tavoitteena on optimoida kunkin kandidaatin esittämää HX-järjestelmäratkaisua. Mukana ovat huoltovarmuus, kustannukset, teollinen yhteistyö sekä suorituskyky. Suomen etu on säilyttää kilpailutilanne ja pitää kaikki valmistajat mukana hankkeessa.

Vaihtoehtoina on viisi suorituskyvyn korvaajaa. Ne ovat Boeing F/A-18 E/FSuper Hornet ja EA-18G Growler, Lockheed Martin F-35A, Dassault Rafale, BAE Systems Eurofighter Typhoon ja Saab 39 E/F Gripen sekä GlobalEye-valvontakone.

Lue myös: