Tie taivaan sineen - Hyvinkään lentokenttä 1940–2022 -näyttely esittelee aktiivisen lentopaikan vaiheita

OH-LDA_HyvinkaallaHyvinkään kaupunginmuseon näyttelytiloissa on luvassa sotaa, siviililentoja ja ilmailun glamouria, kun Tie taivaan sineen - Hyvinkään lentokenttä 1940–2022 -näyttely avataan sunnuntaina 6.3.2022. Näyttely nostaa esille edelleen aktiivisen lentokentän värikkäät vaiheet.

Vuosien saatossa Hyvinkään lentokenttää on kehitetty koko ajan kasvavan käyttötarpeen mukaan. Lentotoiminnan lisäksi aktiivisesta lentopaikasta on muodostunut monimuotoinen tapahtumapaikka lähellä kaupungin keskustaa. Kesän 2022 suurin tapahtuma kentällä on omistettu musiikille, kun Rockfest palaa kaupunkiin muutaman vuoden tauon jälkeen.

HYV_lentopaikka_3Hyvinkään kaupunginmuseon Tie taivaan sineen - Hyvinkään lentokenttä 1940–2022 -näyttely esittelee lentokentän historiaa sen eri vaiheissa esineiden, tarinoiden ja kuvien kautta. Näyttelyn lisäksi luvassa on monipuolinen oheisohjelma ilmailusta kiinnostuneille.

Talvisodan pommitukset olivat pääradanvarren teollisuuspaikkakunnilla traumaattiset. Välirauhan aikana vuonna 1940 Hyvinkäälle rakennettiin ilmavoimien tukikohdaksi lentokenttä, jonka tehtävänä oli varmistaa alueen turvallisuus. Ratkaisu oli onnistunut ja jatkosodan aikana pommituksilta vältyttiin.

Sodan päätyttyä liittoutuneiden valvontakomissio otti haltuunsa Suomen päälentokentän Helsingin Malmilla ja kentän tehtävät siirrettiin Hyvinkäälle. Hetken aikaa paikkakunta paistatteli ilmailun glamourin keskellä Finnairin edeltäjän Aero Oy:n hopeabussien sukkuloidessa lentomatkustajia Helsingistä Hyvinkään lentokentälle.

 HYV_lentopaikka_2Aeron lentolaivastoon kaivattiin kuitenkin sodan jälkeen kipeästi lisää uudempia koneita. Maailmansodan päättyminen oli onni myös tässä kohtaa, sillä liittoutuneiden varastot olivat täynnä ylijäämämateriaalia, jonka joukosta löytyi myös uusi Aeron lentolaivasto.

Ensimmäinen ”Sotkaksi” nimetty DC-3, OH-LCA, laskeutui Hyvinkään lentokentälle 19.10.1946.  Malmin kentän palautuessa normaaliin käyttöönsä vuoden 1947 alussa, alkoi Hyvinkäällä aktiivinen siviili-ilmailun aikakausi.

"Tämän kaikkien aikojen suosituimman kuljetuskoneen tarina Suomessa alkoikin juuri Hyvinkäältä, ja kaupungin lentokentän ansiosta se on edelleen tuttu näky Hyvinkään kesätaivaalla. Siksi koneen tarina nostetaan näyttelyssä varsin näkyvästi esille", kertoi museonjohtaja Tuomas Ravea.

2000-luvulle tultaessa perinteiset purje- ja moottorilentokoneet ovat saaneet Hyvinkäällä rinnalleen erilaisia ilmailun muotoja, kuten ultrakevyet koneet, autogyrot ja liitovarjot.

Lisäksi Hyvinkään lentopaikalta toimivat Jukolan Pilotit ovat mukana Suomen SAR (Search and Rescue) -toiminnassa ja lentävät tarvittaessa etsintä- ja pelastuslentoja, sekä kulovalvontalentoja vastuualueena Uusimaa ja Etelä-Häme.

HYV_lentopaikka_1"Näyttelyvalintamme juhlistavat pitkän tauon jälkeen vilkastuvaa tapahtumaelämää ja Hyvinkään kesän lukuisia musiikkitapahtumia. Myös lentokenttä monien tapahtumien ja festarien näyttämönä liittyy hauskasti samaan teemaan. Toisiaan tukevat näyttelyaiheet mahdollistavat myös monipuolisen oheisohjelman, joka tarjoaa jokaiselle jotain", sanoi taidemuseon intendentti Aura Dufva.

Tie taivaan sineen - Hyvinkään lentokenttä 1940–2022 -näyttely on esillä Hyvinkään kaupunginmuseolla osoitteessa Hämeenkatu 3D. Näyttelya on avoinna 6. maaliskuuta 2022 - 6. tammikuuta 2023.