Triton ensilennolla - soveltuu jopa 30 tunnin merivalvontatehtäviin (video)

tritonnet_usnavyNorthrop Grumman MC-4C Triton on tehnyt ensilentonsa 22. toukokuuta Palmdalessa Kaliforniassa. Triton on miehittämätön merivalvontakone, joka on kehitetty Global Hawk UAS -tiedusteluversiosta. US Navy aikoo käyttää tyyppiä yhä tärkeämmäksi käyvällä Tyynen valtameren alueella.

Tritonin ensilento ja viime lauantaina tehty X-47B UCAS -taistelukoneen läpilasku lentotukialukselle osoittavat, että miehittämättömät ilma-alukset tekevät vahvaa tuloa myös meritoimintaan. Sitä leimaavat monesti todella pitkät ja tapahtumaköyhät partiolennot, joille UAS-koneet (Unmanned Aircraft System) soveltuvat erittäin hyvin.

Lisäksi ilmatila merten yläpuolella ei ole ruuhkaista kuin monesti mantereen päällä, joten UAS-operointi on helpompaa. Miehittämättömien koneiden ongelmana on edelleen niiden sovittaminen turvallisesti muun liikenteen sekaan. Juuri tästä syystä Saksa perui juuri oman satojen miljoonien eurojen Euro Hawk -hankkeensa, joka myös olisi perustunut Global Hawkiin.

triton2_usnavyMC-4C Triton on suuri kone. Purjekonemaisen siiven kärkiväli on lähes 40 metriä. Kone on 14,5 metriä pitkä ja sen voimanlähteenä on Rolls-Royce AE3007H -suihkumoottori. Suurin lentoonlähtöpaino on 14 600 kiloa.

Triton voi lentää muun liikenteen yläpuolella jopa 60 000 jalan korkeudessa. Sen suurin toiminta-aika on lähteestä riippuen 28, jopa 30 tuntia. Toimintamatka on noin 18 500 km.

Koneessa on satelliittilinkki (etuosan yläpuolinen pullistuma kätkee antennin) ja rungon alla ISAR-valvontatutka (Inverse Synthetic Aperture Radar). Mukana on myös nokan alla palloasennuksessa päivänvalo- ja infrapunakamerat.

Lisäksi varustukseen kuuluu meriliikenteen tunnistetietoja seuraava IAS-vastaanotin (Automatic Identification System), joka auttaa havaittujen kohteiden tunnistamisessa.

Tritonin arvioidaan olevan valmis palveluskäyttöön vuonna 2015. Hanketta helpottaa se, että perustana on jo vuonna 1998 ensilentonsa tehnyt RQ-4 Global Hawk, joka on ollut aktiivipalveluksessa pitkään. US Navy aikoo sijoittaa koneita viiteen maatukikohtaan eri puolille maailmaa.

poseidonnet_india_boeingMC-4C Triton korvaa yhdessä Boeing P-8A Poseidon -meritoimintakoneiden kanssa ikääntyneet Lockeed P-3 Orion -potkuriturbiinikoneet. P-8A perustuu Boeing 737-800 -matkustajakoneeseen.

Yhdysvaltain merivoimat aikoo ostaa 117 Boeing P-8A Poseidon -konetta sekä 68 Northrop Grumman MC-4C Triton UAV:tä.

Tritonista ovat kiinnostuneita myös kaksi muuta ison meren rannalla sijaitsevaa P-8A-asiakasmaata eli Australia ja Intia. Kumpikaan ei kuitenkaan ole vielä sitoutunut tilaukseen vaan maat seuraavat hankkeen etenemistä. +TT+

Lue myös: