Tshekin ilmavoimat tuo Mi-24 Hind -taisteluhelikopterin Porin lentonäytökseen

Mi-24_kuva kaartaa Aviation PhotocrewTshekin Ilmavoimat tuo ilmailuliiton päälentonäytökseen Poriin Mi-24 taisteluhelikopterin sekä Mi-171Sh -kuljetushelikopterin. Molemmat helikopterit suorittavat kesäkuisessa lentonäytöksessä myös näytöslennot. Lipunmyynti Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen on avattu.

Suomeen saapuva Tshekin Ilmavoimien Mi-24 Hind on yksi maailman kuuluisimmista taisteluhelikoptereista ja sen eri versiot ovat olleet käytössä jo 50 vuotta eri puolilla maailmaa lähes 70 maassa. Mi-24 helikopteria ja sen eri versioita on edelleen käytössä lähes 50:ssä eri maassa.

Mi-24 on osallistunut lukuisiin konflikteihin ympäri maailmaa ja osallistunut mm. Iranin ja Irakin sotaan, taistellut Afganistanissa Neuvostoliiton miehityksen aikana, ollut taistelutoiminnassa useissa eri maissa Afrikassa, Keski-Amerikassa ja Syyriassa.  Ukrainan käynnissä olevassa sodassa sekä Venäjä että Ukraina käyttävät Mi-24 helikoptereita taistelutoiminnassa.

Mi171_ja_Mi-24_alempana_Kuva Aviation PhotocrewMi-171Sh on Suomessakin käytössä olleen keskiraskaan Mi-8 helikopterin viimeisin
versio. Ulkonäöltään Mi-171Sh se on lähes samanlainen kuin Mi-8, mutta uudessa helikopterissa on versiosta riippuen takaramppi, jonka lisäksi helikopteri on täysin uudistettu moottoreiden, avioniikan ja muiden järjestelmien osalta. Tshekin Ilmavoimat on hyvin tyytyväinen Mi-171Sh kalustoonsa ja helikopterit ovatkin menestyneet hyvin eri NATO- harjoituksissa.

Suomen Puolustusvoimien helikopteritoiminta alkoi Porista 1961 ja täytti 60 vuotta viime
vuonna. Tätä julistetaan Porin lentonäytöksessä näyttävällä Mi-24 ja Mi-171Sh pariesityksellä sekä useilla muilla helikoptereilla. Niiden tyypit ja saapumiset julkaistaan myöhemmin.


Koko perheen lentonäytös Porissa 18.-19.6.2022

PatrotuilleSuisse_VBS-DDPSKesän 2022 ilmailuliiton päälentonäytös Pori Airshow on koko perheen ilmailutapahtuma, jossa on laaja maanäyttely ja erilaisia lentoesityksiä lennokeista taitolentokoneisiin ja taisteluhävittäjiin.

Pääesiintyjä on sveitsin ilmavoimien Patrouille Suisse, joka lentää näyttävässä muodostelmassa kuudella Northrop F-5E Tiger II (Freedom Fighter) -koneella.

Monipuolinen maanäyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua siviili- ja sotilaslentokoneisiin, harrasteilmailuun, ja alan toimijoihin.

Suomen ilmavoimien tulevien hävittäjien toimittaja Lockheed Martin esittelee Porissa F-35A Lightning II -monitoimihävittäjää omalla osastollaan.

TA_F35_apronLockheed Martin F-35A-hävittäjä on nähty Suomessa lentonäytöksessä kesällä 2021. Tuolloin Italian ilmavoimien hävittäjä suoritti näyttäviä ohilentoja Kaivopuiston edustalla. Vuonna 2019 kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien F-35A -hävittäjää osallistui Turun lentonäytöksen maanäyttelyyn.

Porin lentonäytöksen vastaava tapahtumajohtaja on tapahtuma-alan ammattilainen Timo Ristimäki. Lentonäytöksen ilmassa ja maassa tapahtuvasta lentotoiminnasta vastaa kokenut lentonäytösjohtaja Perttu Karivalo. Tapahtuman juontaa aiempien kesien lentonäytöksistä tuttu ääni, joka kuuluu Riika Kaipaiselle.

Päälentonäytös juhlistaa samalla myös Porin historiallista lentokenttää, joka täytti hiljattain 80 vuotta. Lentokentän historiassa on useita Suomen ilmavoimien ja puolustusvoimien toimintaan liittyvä merkkipaaluja.

Suomen Ilmavoimien ensimmäiset suihkukoneet, de Havilland Vampiret laskeutuivat juuri Poriin vuonna 1953 ja ensimmäiset, nykyäänkin käytössä olevat, Hawk suihkuharjoituskoneet saapuivat myös Isosta-Britanniasta Poriin vuonna 1980.

Myös Puolustusvoimien helikopteritoiminta alkoi Porissa vuonna 1961. Tämän myötä lentonäytösorganisaatio on kutsunut ulkomailta helikoptereita näytökseen. Luvassa on myös sellaista kalustoa, jota ei ole Suomessa aikaisemmin nähty.

sillogoSuomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään vuosittain eri kaupungeissa. Edellinen suuri lentonäytös järjestettiin Porissa vuonna 1979. Tämän jälkeen Porissa on järjestetty pienempi maakuntalentonäytös 28. toukokuuta 1989.

Lipunmyynti Pori Airshow -tapahtumaan käynnistyi 10. huhtikuuta 2022. Lippuja myy Ticketmaster. Erikoishintaisia ns. Early Bird -lippuja on tarjolla 18. huhtikuuta saakka. MH

Ilmailuliitto Pori Airshow -sivusto

Ticketmaster -liput Porin lentonäytökseen

Lue myös: