Tulevaisuuden lentokonevessa on kosketusvapaa ja puhdistuu automaattisesti

selfcleaninglav1Tulevaisuussa lentokoneen wc-tila toimii kosketusvapaasti ja puhdistaa itsensä kaikilta pinnoilta käytön jälkeen jopa kolmessa sekunnissa. Boeingin insinöörit ovat kehittäneet itsestään puhdistuvan Clean Lavatory -prototyypin. Arvioiden mukaan itsestään puhdistuva wc-tila ja muut tilan kosketusvapaat toiminnot parantaisivat hygieniaa sekä matkustuskokemusta.

Boeingin tarjoama Clean Lavatory -ratkaisu perustuu jo pitkään tunnettuun UV-säteilyn puhdistusvaikutukseen. Oikealla aallonpituudella säteily tappaa jopa 99,99 prosenttia kaikista bakteereista.

Lentokonevessan prototyyppi käyttää puhdistamiseen FUV-ultraviolettisäteilyä (Far UV), jonka lyhyt 122-200 nanometrin aallonpituus puhdistaa tilat sekunneissa. Puhdistaminen tehdään silloin, kun WC-tila ei ole käytössä. FUV-säteily eroaa UVA ja UVB -säteilystä eikä se Boeingin mukaan ole haitallista ihmisille.

Koekäytön aikana on varmistettu, että prototyyppi minimoi kasvualustat sekä mahdollistet mikro-organismien leviämiset. Puhdistuksen aikana mm. wc-istuimen kansi avautuu, jotta puhdistus saadaan tehtyä kaikille pinnoille. Proto sisältää myös automaattisen hanan, saippua-annostelijan, itsestään avautuvan roskakorin ja käsien kuivaimen.

Boeing on jättänyt konseptiasteella olevasta protosta jo patenttihakemuksen mutta edessä on vielä paljon työtä ennen kuin wc nähdään matkustajakoneissa. Työtä tehdään mm. automaattisesti avautuvan oven lukituksen ja lattian tyhjiöventtiilikäyttöisen puhdistamisen osalta.

Boeingin Clean Lavatory -konsepti on yksi Hampurissa 5. huhtikuuta järjestettävän Aircraft Interiors Expon Crystal Cabin Awards -kilpailun finalisteista.

 

Lue myös: