Tulli tutkii - Helsinki-Vantaan turvatarkastuksessa löydettiin 300 000 euroa käteistä keväällä 2021

Tulli_rahaa_1Tulli on tutkinut Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksessa paljastunutta käteisrahan salakuljetusyritystä. Matkatavaroihin oli kätketty noin 300 000 euron arvosta käteistä, jonka epäillään olevan rikollisesta toiminnasta peräisin. Tapausta on tutkittu törkeänä rahanpesurikoksena.

Tulli_rahaa_2Keväällä 2021 Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksen työntekijät havaitsivat ruumaan meneviä matkatavaroita läpivalaistessaan pahvilaatikoissa pölynimurin ja kodinkoneen, joiden sisälle oli kätketty useita rahanippuja. Havainnon jälkeen turvatarkastajat ottivat yhteyttä Tulliin.

Lainsäädäntö edellyttää, että Euroopan unionin ulkopuolelle vietävistä vähintään 10 000 euron käteisvaroista on ilmoitettava Tullille. Kyseisestä rahaerästä ei ollut tehty vaadittavaa käteisrahailmoitusta. Matkatavaroiden ja kätketyn rahan määränpää oli Iranissa.

Tulli_rahaa_3Esitutkinnan perusteella matkatavaroiden joukkoon kätkettyjen rahojen epäillään olevan rikollisesta toiminnasta peräisin.

"Rahanpesurikoksiin liittyen haaste esitutkinnassa on osoittaa riittävällä tarkkuudella se, mistä epäillystä rikoksesta laiton varallisuus on peräisin. Tässä tapauksessa selvitimme näiden noin 300 000 euron taustoja", totesi talousrikostutkintayksikön päällikkö Petteri Nevalainen.


tulli_kuvituskuva_1019Tapausta tutkittiin törkeänä rahanpesuna. Eurojen lisäksi mukana oli myös noin 4000 euron arvosta ulkomaista valuuttaa. Epäiltynä on pääkaupunkiseudulla asuvan keski-ikäinen mies. Tapaus siirtyy lähiaikoina syyteharkintaan.