Unkari ja Ruotsi allekirjoittivat Gripen-sopimuksia - 4 uutta hävittäjää ja tukipalvelut vuoteen 2036 saakka

34_160723Unkarin puolustusministeri ja Ruotsin puolustusmateriaalihallinnon FMV:n pääjohtaja ovat 23. helmikuuta 2024 allekirjoittaneet kaksi hallitustenvälistä sopimusta JAS 39C Gripen -taistelukonejärjestelmästä. Ensimmäinen sopimus koskee hävittäjähankintaa ja toinen Gripen-laivaston tukipalveluiden jatkamista.

"Unkari ja Ruotsi vahvistavat sopimuksilla pitkäaikaista yhteistyötä, mikä on arvokasta molempien osapuolten taisteluilmailukyvyn kannalta", sanoi FMV:n pääjohtaja Göran Mårtensson.

Unkari hankkii neljä uutta Saab JAS 39C Gripen -hävittäjää. Unkarin ilmavoimilla on jo nykyisin käytössä Gripen C/D -hävittäjää. Unkari solmi samalla sopimuksen myös koko 18 hävittäjää käsittävän Gripen-laivaston elinkaaripalveluista vuoteen 2036 asti.

Neljän uuden Gripen C -hävittäjän tilaus on jatkoa FMV:n ja Unkarin vuonna 2001 solmimasta sopimuksesta, joka käsittää 14 yksi- ja kaksipaikkaista Saab JAS 39C/D -hävittäjää. Unkarin Ilmavoimilla on pian käytössään jo 18 Gripen C/D -hävittäjää maan oman ilmatilan sekä Naton ilmatilan puolustamiseen.

Sopimukset elinkaaripalveluista, jotka sisältävät logistista tukea, järjestelmäpäivityksiä ja koulutusta allekirjoitetaan erikseen vielä Saabin ja muiden osapuolten kanssa.

"Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Unkarin kanssa JAS 39 Gripen -koneissa vuodesta 2001. Tänään allekirjoittamamme sopimukset lisäävät merkittävästi Unkarin kykyjä", kommentoi FMV:n ilmailu- ja avaruusliiketoiminta-alueen johtaja Lars Helmrich.

Saab ja Unkarin puolustusministeriö ovat lisäksi solmineet aiesopimuksen korkeanteknologian teollisuusalueen kehittämisestä sekä hävittäjän kyvykkyyksien kehittämisestä. Yhteistyö sisältää myös VR-teknologiakeskuksen perustamisen Unkariin. 

Unkari on viimeinen Naton jäsenmaa, joka ei ole toistaiseksi ratifioinut Ruotsin liittymistä puolustusliittoon. Hävittäjäkaupan toteuduttua väistynee viimeinen este Ruotsin Nato-jäsenyydelle.

Saab JAS 39C/D -hävittäjät ovat kansainvälisille markkinoille jatkokehitettyjä versioita alkuperäisistä JAS 39A/B -hävittäjistä. Gripen C/D -koneita on Ruotsin ja Unkarin lisäksi käytössä Etelä-Afrikassa, Tšekissä ja Thaimaassa. Hävittäjätyyppi sai ensimmäisenä maailmassa kyvyn käyttää tutkaohjattuja MBDA Meteor BVRAAM (beyond-visual-range air-to-air missile) -ilmasta-ilmaan ohjuksia.

Saabin uusin Gripen-hävittäjäversio on Gripen 39E, joita ovat tilanneet Ruotsi ja Brasilia.