Urheilutoimittajain Liitto valitsi maailmanmestari Jussi Forssin vuoden ilmailu-urheilijaksi

UHR_toim_logoUrheilutoimittajain Liitto julkisti 9. tammikuuta 2023 lajien parhaat urheilijat vuodelta 2022. Vuoden ilmailu-urheilijaksi valittiin Lennokkipoikien Jussi Forss, joka on menestynyt taistelulennokkien parissa. Lajien parhaita urheilijoita on valittu vuodesta 1946 lähtien.

Lennokkipoikien Jussi Forss on saavuttanut merkittävää menestystä siimaohjattavien taistelulennokkien saralla ja hän voitti lajin maailmanmestaruuskilpailut Puolan Wlocklawekissä elokuussa 2022. Forss voitti myös lajin Suomen mestaruuden elokuussa 2022.

Siimaohjattavien taistelulennokkien luokan F2D-lennokki on kärkiväliltään 120 cm ja siinä on 2,5 cm3 kokoinen polttomoottori. Lennätyssiimat ovat 16 metriä pitkät. Kaksi lennättäjää on samassa keskikehässä. He yrittävät saada leikkauksia vastustajan lennokin perään kiinnitetystä kolme metriä pitkästä kreppinauhasta oman lennokkinsa potkurilla.

Lennokkien nopeus on 150 km/h eli kierros lennetään kahdessa ja puolessa sekunnissa. Laji on vauhdikas ja siinä sattuu usein törmäyksiä. Tämän takia joka erässä lennättäjillä on varakone, joka otetaan tarvittaessa ilmaan.

Erä kestää 4 minuuttia ja leikkauksesta saa 100 pistettä ja lennetystä sekunnista 1 pisteen. Yleensä eniten leikannut on voittaja. Lennättäjällä on apuna kaksi mekaanikkoa, jotka käynnistävät moottorin ja pikahuoltavat vaurioituneen yksikön.

Suomen Ilmailuliiton miehittämättömän ilmailun toimikunta valitsi Jussi Forssin myös vuoden lennokkiurheilijaksi. Hänet palkittiin Pohjola Malja -kiertopalkinnolla joulukuussa 2022.

Nyt 9. tammikuuta Urheilutoimittajain Liitto valitsi Jussi Forssin vuoden 2022 ilmailu-urheilijana.

Aluksi Urheilutoimittajan liiton valinnassa oli mukana vain muutamia lajeja. Tänä vuonna lajinsa paras nimettiin 77 eri lajissa. Määrä on kasvanut seitsemällä lajilla edellisvuodesta.

Urheilutoimittajain liitto: Lajien parhaat urheilijat 2022