Valtio myi lähes 50 prosenttia Patriasta norjalaiselle Kongsbergille

Patria_tails_1Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosasto kertoi torstaina puolustusteollisuusyhtiö Patria Oyj:n uudesta omistusrakenteesta. Valtio myy 49,9 prosenttia yhtiöstä norjalaiselle Kongsberg Defence & Aerospace AS:lle. Kauppahinta on runsaat 270 miljoonaa euroa.

Kaupat arvioidaan saatavan päätökseen toisen vuosineljänneksen aikana. Järjestelyn jälkeen Suomen valtio omistaa Patriasta 50,1 prosenttia.

Aiemmin Patrian omistajiin runsaalla neljänneksellä kuului myös eurooppalainen European Aeronautic Defence and Space (EADS, nykyisin Airbus Defence and Space). Airbus Group luopui omistuksestaan joulukuussa 2014.

Kongsberg on Oslon pörssissä noteerattu, yli 200 vuotta vanha yhtiö, jonka suurin omistaja on Norjan valtio. Valtio omistaa yhtiöstä hieman yli 50 %.

Kongsbergilla on neljä liiketoiminta-aluetta: Maritime, Defence Systems, Protech Systems ja Oil & Gas. Konserni työllistää noin 7 700 henkilöä, ja sillä on toimintaa yli 25 maassa. Kongsbergin liikevaihto 2015 oli noin 17 miljardia Norjan kruunua (noin 1,8 miljardia euroa).

”Me Patriassa olemme erittäin tyytyväisiä uuteen vähemmistöomistajaan ja strategiseen kumppaniin. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia toimintamme kehittämiselle ja vaikuttaa varmasti osaltaan myös tulevaisuuden strategiavalintoihin”, sanoo toimitusjohtaja Heikki Allonen.

"Patrian asema merkittävänä pohjoismaisena toimijana ja Suomen johtavana puolustusteollisuuden yrityksenä vahvistuu. Patria on tulevaisuudessakin olennainen osa suomalaista puolustusteollisuutta ja huoltovarmuutta."

Patria, Kongsberg ja norjalainen ampumatarvikkeita ja rakettimoottoreita tuottava Nammo, jonka Patria omistaa tasaosuuksin Norjan valtion kanssa, muodostavat yhdessä alallaan johtavan pohjoismaisen kokonaisuuden.

Kauppa tukee Patrian liiketoimintaa kansainvälisillä markkinoilla sekä avaa mahdollisuuksia erityisesti huoltoliiketoiminnan, järjestelmätoimitusten ja ilmailuteollisuuden komponenttituotannon alueilla.

Patria huoltaa Ilmavoimien koneita ja maavoimien helikoptereita Hallin tehtaillaan. Yhtiö huolehtii myös sotilaslentäjien peruskoulutuksesta Tikkakoskella. Siviilipuolen Patria Pilot Training toimii toistaiseksi Helsinki-Malmin lentoasemalla mutta on siirtymässä Pirkkalaan. T.T.