Valtionyhtiö FinnHEMS ostaa helikopterioperaattori SHT:n - toiminta jatkuu keskeytyksettä

EC145_FH50_HEMS_1Valtion omistukseen keväällä 2020 siirtynyt, lääkärihelikopteritoimintaa hallinnoiva FinnHEMS Oy ostaa Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab:n (SHT).  Helikopterioperaattori on tuottanut FinnHEMSille lentopalvelua vuodesta 2012 lähtien. Yrityskauppa rahoitetaan FinnHEMSille luovutettavalla valtion osakevarallisuudella eduskunnan päätösten mukaisesti.

FinnHEMS ja ahvenanmaalainen Wiklöf Holding Ab ovat tänään 18.9.2020 solmineet sopimuksen, jonka mukaisesti SHT:n koko osakekanta, liiketoiminta ja siihen liittyvät helikopterien leasing-sopimukset siirtyvät FinnHEMSin omistukseen. Kauppasummaa ei julkisteta.

Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab (SHT) on perustettu vuonna 1990 Ahvenanmaalla. Yhtiön käytössä on nykyisin neljä Airbus Helicopters H135 (EC135 P2+) -helikopteria. Tällaisen kaksimoottorisen helikopterin toiminta-aika on 3,5 tuntia ja toimintamatka noin 600 kilometriä. Yhden täysin varustellun helikopterin hinnaksi SHT kertoo noin 5,5 miljoonaa euroa.

Kauppa on ensiaskel FinnHEMSin omaan lentotoimintaan, jonka valtioneuvoston talouspoliittinenministerivaliokunta on aiemmin linjannut tavoitteeksi taloudellisten ja toiminnallisten perusteiden pohjalta.

Valtioneuvosto on eduskunnan käsiteltävänä olevassa lisätalousarvioehdotuksessaan esittänyt, että valtion osakevarallisuutta, jonka siirtämisen FinnHEMSille eduskunta on aiemmin hyväksynyt, voidaan käyttää oman lentotoiminnan edellyttämään yritysjärjestelyyn.

"Nyt toteutettava yritysjärjestely on valtio-omistajan linjauksen mukaisesti joustava, varma ja kustannustehokas tapa aloittaa oma lentotoiminta. Järjestely helpottaa muutosta ja vähentää haasteellisen aikataulun tuomia riskejä", sanoo FinnHEMSin hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas.

"SHT aloitti pelastushelikopteritoiminnan vuonna 1990 ensimmäisenä lentoyhtiönä Suomessa ja olemme kehittäneet siitä eteläisen Suomen alueella toimivan laadukkaan ja kustannustehokkaan lentoyhtiön. On hienoa, että SHT:n toiminta jatkuu tällä valtiollisen toimijan kanssa toteutetulla yritysjärjestelyllä", toteavat Wiklöf Holding Ab:n konsernijohtaja Nils Lampi ja liiketoiminnan kehitysjohtaja Arto Huhtala.

 

Lääkärihelikopteritoiminta jatkuu keskeytyksettä ennallaan


FinnHEMSillä on Suomessa kuusi tukikohtaa, joiden sijaintipaikat ovat Vantaa, Turku, Tampere, Kuopio, Oulu ja Rovaniemi. Helikopteripalveluita FinnHEMSille on tuottanut ostopalveluna SHT:n lisäksi Babcock Scandinavian AirAmbulance AB.

SHT vastaa helikopterilennoista FinnHEMSin Vantaan, Turun ja Tampereen tukikohdissa myös kaupan toteutumisen jälkeen.

Osakekaupalla ei ole vaikutusta SHT:n henkilöstöön, lentotoimintaan tai vastuulliseen lento-organisaatioon. Kauppa ei vaikuta myöskään FinnHEMSin muihin tukikohtiin Oulussa, Rovaniemellä ja Kuopiossa. 

Varsinaisesta ensihoidosta vastaavat jatkossakin toimialueiden sairaanhoitopiirit.

 Lue myös: