Vartiointiala aloittaa kolmipäiväisen lakon 24.10. - vaikutukset lentoasemilla vielä avoinna

Turva_2014_3Palvelualojen ammattiliitto PAM on ilmoittanut vartiointialaa koskevasta kolmipäiväisestä työnseisauksesta, joka alkaa 24.10.2018 kello 00.00. Työnseisauksella saattaa olla vaikutuksia myös lentoasemien turvatarkastuksiin. Finavia kommentoi vaikutuksia vasta tiistaiaamuna.
Valtakunnansovittelijan toimistolla käyty vartiointialan sovittelu päättyi tuloksettomana maanantaina 22. lokakuuta.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan mukaan tilanne on valitettava, mutta sovintoehdotuksen tekeminen edellyttäisi, että ratkaisu voisi olla jollain muotoa mahdollinen. Nyt osapuolten näkemykset olivat liian kaukana toisistaan, vaikka yhdessä tehtiin hartiavoimin työtä riidan ratkaisemiseksi.

PAM:n mukaan edellytyksiä sovinnon tekemiselle ei näytä löytyvän ennen 24.10. kello 00.00 alkavaa työnseisausta. Uutta sovittelutapaamista ei sovittu. Sovittelua jatketaan heti, kun sille on edellytyksiä.

Sen seurauksena vartiointialaa koskeva lakko alkaa aiemman ilmoituksen mukaisesti keskiviikkona 24.10. heti vuorokauden vaihduttua. Työnseisaus päättyy perjantaina 26.10.2018 kello 24.00.

Vartiointialan työehtosopimusneuvotteluja on käyty viime keväästä asti PAMin ja Palvelualojen työnantajat Paltan kesken. Alalla on oltu sopimuksettomassa tilassa 1.5.2018 alkaen, kun edellinen työehtosopimuskausi päättyi 30.4.2018.

Lakon ulkopuolelle rajataan hätätyöt sekä tehtävät, joissa lakko vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa. Lentokenttäyhtiö Finavia ei maanantaina kommentoinut lakon mahdollisia vaikutuksia vaan kertoi tiedottavansa asiasta vasta tiistaiaamuna.