Venäläinen Su-27-hävittäjä kaarsi US Navyn EP-3 Aries -tiedustelukoneen edestä (video)

ep3_aries_usnavyVenäläinen Suhoj Su-27 kävi 29. tammikuuta tunnistamassa Mustanmeren yllä kansainvälisessä ilmatilassa lentäneen Yhdysvaltain merivoimien Lockheed EP-3 Aries -tiedustelukoneen. Navyn mukaan hävittäjä olisi lentänyt alle kahden metrin päässä amerikkalaiskoneesta ja myös kaartanut sen edestä.

Tapauksesta kertoi US Naval Forces Europe - Africa. Elektroniseen tiedusteluun erikoistunut EP-3 Aries (otsikkokuvassa) lensi normaalilla tehtävällä kansainvälisessä ilmatilassa Mustallamerellä. Su-27-hävittäjä saapui tunnistamaan sitä ja seurasi konetta kaksi tuntia ja 40 minuuttia.

Tämäkin on aivan normaalia kaikkien maiden QRA-päivystystoimintaa (Quick Reaction Alert). Myös Suomen Ilmavoimat tunnistaa ja saattaa vieraan valtion ilma-aluksia Suomenlahden yllä kansainvälisessä ilmatilassa.

US Navyn mukaan venäläishävittäjä olisi kuitenkin lentänyt arviolta vain viiden jalan (alle kaksi metriä) etäisyydellä tiedustelukoneesta. Tämä etäisyys on ilman muuta vallitsevien tunnistuskäytäntöjen vastainen.

su27_FRALisäksi US Navyn mukaan Su-27 olisi kaartanut EP-3-koneen edestä niin, että se joutui lentämään hävittäjän jättöpyörteiden ja suihkuvirtaukseen läpi. Tämä aiheuttaa vähimmillään turbulenssin kaltaista tärinää, pahimmillaan koneen hallinta voisi vaikeutua.

Venäjän puolustusministeriö otti maanantai-iltana Facebook-päivityksessään kantaa Su-27-hävittäjän toimintaan. Sen mukaan päivystyskone lähetettiin tunnistamaan maalia merialueella ja sen toiminta ei olisi rikkounut normaaleja kansainvälisiä käytäntöjä.

Venäläiset hävittäjät ovat kuitenkin tunnistaneet kansainvälisessä ilmatilassa lentäviä koneita aiemminkin todella läheltä. Heinäkuussa 2014 Su-27 kävi Itämeren yllä lähellä Ruotsin ilmavoimien Gulfstream IV SP -signaalitiedustelukonetta (S 102B Korpen). Kuva yllä on otettu ruotsalaiskoneesta (lue lisää linkistä jutun lopussa).

Yhdysvaltain merivoimien käyttämä EP-3 Aries on Lockheed P-3 Orion -sukellusveneentorjuntakoneeseen perustuva tiedustelukone. Se on varustettu neljällä potkuriturbiinimoottorilla. Orion puolestaan perustuu Lockheed L-188 Electra -matkustajakoneeseen, joka teki ensilentonsa 1957. T.T.

Päivitys 30.1: lisätty video.