Venäläinen Su-24-kone räimäisi Itämerellä amerikkalaisen ohjushävittäjän ohi (video)

donaldcook_su24_EUCOMVenäläiset sotilaskoneet lensivät Itämerellä useita kertoja lähellä Yhdysvaltain merivoimien USS Donald Cook -ohjushävittäjää (DDG-75). US Navyn keskiviikkona julkaisemasta kuvasta ilmenee, miten ainakin yksi Sukhoi Su-24M -pommikone lensi aluksen ohi lähietäisyydeltä. Tapaukset sattuivat alkuviikolla Kaliningradin enklaavin edustalla Itämerellä.

Arleigh Burke -luokan ohjushävittäjä USS Donald Cookin komentosillalta perän suuntaan otetussa kuvassa (yllä) näkyy vasemmalla aluksen taaempi savupiippu. Sukhoi Su-24M -pommikone kaartaa takaviistosta Cookin ohi sen vasemman kyljen puolelta.

Vaikka huomioitaisiin mahdollinen teleobjektiivin aiheuttama etäisyyksien tiivistyminen kuvassa, venäläiskone ohitti risteilijän poikkeuksellisen läheltä. Lentokorkeudeksi on uutislähteissä mainittu 30 jalkaa eli vain noin 10 metriä.

donaldcook_net_usnavy

Kääntyväsiipinen Su-24M näyttäisi US Navyn julkaisemassa kuvassa lentävän kaarrossa siivet keskiasennossa. Suurella nopeudella lennettäessä siivet on taitettu taakse tiukkaan nuolimuotoon, hidaslennossa kuten laskun aikana ne ovat puolestaan etuasennossa.

Kuormana koneen siiven tyven kiinteissä ripustimissa on kaksi suurta lisäpolttoainesäiliötä. Kuvan perusteella mukana ei näyttäisi olevan ulkoista asekuormaa.

Jutun lopussa olevassa videossa kaksi Su-24M-konetta ohittaa matalalennossa USS Donald Cookin sen kummaltakin puolelta. Ääniraidan perusteella ainakin toinen lentää aluksen komentosillan tason alapuolella. Otsikkokuva on otettu eri tilanteesta.

Koneet tekivät ilmeisesti 11 ohilentoa. Myös venäläinen Kamov Ka-27 -meritoimintahelikopteri kiersi hävittäjän seitsemän kertaa.

Tapaukset sattuivat 11. ja 12. huhtikuuta kansainvälisellä merialueella eteläisellä Itämerellä runsaan 100 kilometrin päässä Venäjälle kuuluvan Kaliningradin enklaavin rannikosta. Kaliningrad sijaitsee Liettuan ja Puolan välissä.

1_fregattiSukhoi Su-24M (NATO-koodinimi Fencer) on vuonna 1967 ensilentonsa tehnyt ja 1974 käyttöön otettu kääntyväsiipinen kaksipaikkainen taktinen pommikone. Se ei ole varsinaisesti tarkoitettu meritoimintaan, mutta kykenee myös siihen.

USS Donald Cook (DDG-75) on Arleigh Burke -luokan ohjushävittäjä. Alus on laskettu vesille 1997. Sen kotisatama on Rota Espanjassa.

Donald Cook on varustettu Aegis-tutkajärjestelmällä, joka soveltuu myös ballististen ohjusten torjuntaan. Laivan keulasta otetussa kuvassa yllä järjestelmän AN/SPY-1 -tutkan neljästä tasoantenneista kaksi näkyy kansirakennelman kulmissa.

Järjestelmä käyttää torjunta-aseena Raytheon RIM-161 Standard Missile 3 -ohjuksia. Ne on sijoitettu Arleigh Burke -luokan aluksilla pystysuoran laukaisun mahdollistaviin VLS-siiloihin (Vertical Launch System Mk.41, kuva yllä hollantilaisfregatilta Helsingissä). T.T

Lue myös: