Wiking Helikopter Service aloittaa Nord Stream 2 -hankkeen offshore-lennot Malmin lentoasemalta

AW139_DHOAC_Malmi(päivittynyt 12.30) Saksalainen Wiking Helikopter Service aloittaa Malmin lentoasemalta miehistönkuljetuslennot Nordstream 2 -kaasuputken rakennustyömaalle Itämeren alueelle. Lennot palauttavat reittiliikenteen vuosien tauon jälkeen Malmille.

Wiking Helikopters Service GmbH:n 12-paikkainen Leonardo Helicopters (Augusta Westland) AW139 -helikopteri saapui Malmin lentoasemalle Visbystä keskiviikkoiltana 29. elokuuta. Kopteri lähti alunperin matkaan operaattorin Wilhemshavenin tukikohdasta Saksasta. Ensimmäinen välilasku ennen Visbyä tehtiin Ronnessä.

Operaattorin on määrä aloittaa lennot Malmilta syyskuun ensimmäisellä viikolla. Kyseessä ovat miehistönkuljetuslennot Nordstream 2 -kaasuputken rakennustyömaalle. Helikopterilla kuljetetaan asiantuntijoita laivoille ja takaisin. Ensivaiheessa lentoja on kolmesti viikossa.

Allseas SolitaireKopterin määränpää on putkilinjaa mereen laskevan Allseas-yhtiön Solitaire-alus. Lennot Malmilta jatkuvat niin kauan kuin putkilinjaa rakennetaan Suomen talousalueella.

Nord Stream 2 -hankkeessa rakennetaan noin 1200 kilometrin pituista kaasuputkea Venäjältä Saksaan. Hankkeella on tarvittavat luvat Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Saksan viranomaisilta. Tanskan kanssa asia on vielä kesken.

Kaasuputken omistaa omistaa venäläinen energiayhtiö Gazprom. Kaupallisen käytön on määrä alkaa vuonna 2020.

Vuonna 1975 perusettu Wiking Helikopters Service GmbH on operoinut offshore-lentoja Pohjanmerellä sekä Itämeren alueella yli 40 vuoden ajan. Yhtiön käytösssä on Airbus Helicopters H145 ja Leonardo Helicopters AW139 -koptereita.

Viimeksi vastaavanlaista liikennettä harjoitettiin Malmilta vuonna 2011, jolloin tanskalainen Bel Air kuljetti työntekijöitä ”Spirit of Malmi Airport” -helikopterillaan Nordstream-kaasuputken työmaalle.

”Malmi on todennetusti tällaiselle toiminnalle logistisesti ylivoimainen ratkaisu, kun tarvitaan joustavaa ja turvallista toimintaa. Lentoreitti Malmilta merelle on lyhyt ja tarvittaessa yllättävätkin huoltotarpeet voidaan hoitaa välittömästi”, toivottaa Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen operaattorin tervetulleeksi Malmille.

Helikopteriin tukikohtana toimii yksityinen lentokonehalli. MLY:n mukaan kaupunki ei vuokrannut päähangaaria tähän käyttöön. Lentoaseman jatko ilmailukäytössä on edelleen avoin ja tilanne mutkikas.

Toivotaan että ympäristöministeriön käsittelyssä oleva suojelu toteutuu ja neuvottelut ilmailukäytöstä Helsingin kaupungin kanssa etenevät hyvässä hengessä. Kentälle on paljon tarvetta nyt ja tulevaisuudessa”, jatkaa Hyvönen.

Päivitys klo 12.30: tarkennettu lentojen aloitusta, kestoa ja määränpäätä.