Yhdysvallat avaa rajat täyden koronarokotussarjan ottaneille matkailijoille marraskuussa 2021

FIN_JFK_depYleisen maahantulokiellon useista maista Suomi mukaanlukien asettanut Yhdysvalla lupaa avata rajojaan puolentoista vuoden jälkeen. Marraskuusta 2021 lähtien Yhdysvallat sallii täyden koronarokotesarjan ottaneille ulkomaalaisille matkustajille maahan saapumisen. Kyseessä on merkittävä uutinen lentoyhtiöille, jotka tulevat pian saamaan merkittävästi lisämatkustajia transatlantisille lennoilleen.

Presidentti Joe Biden jatkoi 25. tammikuuta 2021 edeltäjänsä Donald Trumpin maaliskuussa 2020 asettamaa maahantulokieltoa. Se on koskenut käytännössä lähes kaikkia ulkomaalaisia, jotka ovat esimerkiksi oleskeelleet Schengen-alueella viimeisen 14 päivän aikana ennen suunnitellun matkan ajankohtaa. Rajoitus ei ole koskenut Yhdysvaltojen kansalaisia ja tiettyjä muita matkustajaryhmiä sekä henkilöitä, joille on myönnetty kansallisen edun mukainen poikkeus presidentin määräykseen.

Maahantulokielto ei ole koskenut amerikkalaisia eikä Yhdysvalloissa vakituisesti asuvia pysyvällä oleskeluluvalla sekä tietyillä viisumeilla maassa oleskelevia.

JenPsaki Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki vahvisti maanantaisessa tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltain ottavan käyttöön marraskuun alussa tiukat menetelmät, joilla estetään covid-19 -viruksen leviäminen kansainvälisessä lentomatkustuksessa. Tarkkaa päivämäärää matkailun avaamiseen ei julkistettu. Kyse on kuitenkin marraskuun alkupäivistä.

Vaatimuksena on, että ulkomaalaiset matkustajat ovat ottaneet täyden koronarokotussarjan ennen matkaa. Yhdysvaltain rokotevaatimukset voivat kuitenkin poiketa eurooppalaisista, sillä AstraZenecan rokote ei tällä hetkellä ole hyväksytty Yhdysvalloissa vaikka sitä on käytetty laajasti Euroopassa.

Rokotesarjan lisäksi voimassa on edelleen nykyinen vaatimus negatiivisesta koronavirustestituloksesta, joka on saatu aikaisintaan kolme päivää ennen matkaa.

Rokottamattomille Yhdysvaltain kansalaisille tulee jatkossa entistä tiukemmat vaatimukset, kun heillä pitää olla negatiivinen testitulos, joka on otettu päivää ennen lennon lähtöä. Sen lisäksi tulee olla todisteet toisesta ostetusta koronavirustestistä, joka tulee ottaa Yhdysvaltoihin saapumisen jälkeen. Kyseiset rokottamattomia Yhdysvaltain kansalaisia koskevat vaatimukset koskevat myös lapsia.

Lentoyhtiöille sälytetään vastuu kerätä matkustajatiedot mahdollista tartunnan- ja altistumisenjäljitystä varten. Tarkemman ohjeistuksen antaa siltä osin Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC. Lentoyhtiöiden keräämät yhteystiedot säilytetään 30 päivän ajan.

Finnair_A350_TOYhdysvaltojen avaaminen matkailulle on merkittävä uutinen lentoyhtiöille, jotka ovat jo ennen ilmoitusta kertoneet lisäävänsä transatlantisia lentoja. Uutinen on merkittävä myös Finnairille, joka avaa viisi uutta kaukoreittiä Tukholman Arlandasta. Niistä kolme suuntautuu Yhdysvaltoihin, jossa kohteet ovat Miami, Los Angeles ja New York.

Helsinki-Vantaalta Finnair lentää tällä hetkellä matkustajalentoja jo tällä hetkellä New Yorkiin, Chicagoon ja Los Angelesiin. Finnair avaa lisäksi suorat lennot Helsingistä Miamiin 30. marraskuuta 2021 ja ne jatkuvat ainakin 26. maaliskuuta 2022 saakka.

Finnairin oli määrä lisätä lentoja Yhdysvaltoihin jo kesälle 2020, mutta presidentti Trumpin asettama maahantulokielto torppasi tuolloiset suunnitelmat lisälennoista New Yorkiin ja Los Angelesiin. Normaaliaikoina Finnair on lentänyt aiemmin mainittujen kohteiden lisäksi myös San Franciscoon. Sen osalta ei ole ilmoitettu lentoyhteyden palauttamisajankohtaa. MH

Lue myös: