YLE: Poliisi poisti Norwegianin lentokapteenin puhallutuksen jälkeen koneesta Helsinki-Vantaalla

NorwegianPoliisi puhallutti perjantai-iltana 2.11. Norwegianin Helsinki-Vantaalta Dubaihin lähdössä olleen koneen miehistön ennen lähtöä. Kapteeni lähti mahdollisen juopumusepäilyn seurauksena poliisin matkaan ja lento viivästyi useita tunteja.

Poliisin mukaan lentäjän veressä oli alkoholia yli nolla mutta alle o,5 promillea. Kapteenin tehtävissä toimiva lentäjä on päästetty jo vapaalle puhallituksen ja kuulemisen jälkeen.

Tapauksesta on kirjattu rikosilmoitus ja poliisi tutkii asiaa ilmailuliikennejuopumuksen.

Norwegianin Dubain lennon oli määrä lähteä matkaan aikataulun mukaan kello 18.05. Lopulta se nousi ilmaan tapauksen seurauksena vasta kello 23.21.

Rikoslain 23 pykälän mukaan henkilö syyllistyy ilmaliikennejuopumukseen jos ohjaa ilma-alusta tai toimii sen miehistön jäsenenä tai muussa lentoturvallisuustehtävässä seuraavasti:

1) nautittuaan alkoholia niin, että hänen verensä alkoholipitoisuus tehtävän aikana tai sen jälkeen on vähintään 0,5 promillea tai että hänellä tällöin on vähintään 0,25 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa tai että hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut, tai

2) käytettyään muuta huumaavaa ainetta kuin alkoholia tai tällaista ainetta ja alkoholia niin, että hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut,

Näissä tapauksissa henkilö on lain mukaan tuomittava ilmaliikennejuopumuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Lentoyhtiöillä on usein ilmailu- ja rikoslakiakin tiukempi kanta alkoholiin ja rajana pidetään 0,0 promillea. Lentoyhtiöillä on myös erilaisia tuntirajoja siihen kuinka monta tuntia ennen työn alkua on saanut nauttia alkoholia.

YLE: Juopumusepäily: Poliisi haki Norwegianin lentäjän koneesta Helsinki–Vantaalla