Häiriköinti Finnairin koneessa johti syytteeseen

Poliisi_T2_HELItä-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjä on nostanut syytteen välikohtauksesta, joka tapahtui Helsinki-Vantaan lentokentällä Finnairin lennolla lähtövalmisteluiden aikana 31. heinäkuuta 2018. Tapauksen yhteydessä poliisi poisti koneesta henkilön. Syyte on nostettu haitanteosta virkamiehelle ja ilmailurikkomuksesta.

Finnairin lento AY1433 teki lähtö Helsinki-Vantaan lentoasemalla Berliiniin 31.heinäkuuta 2018. Lennonvalmisteluiden aikana matkustajana ollut nainen protestoi viranomaisten saattaman ulkomaalaisen henkilön käännytystä nousemalla seisomaan. Matkustaja lähetti tapauksesta kännykällään koneesta videostreamia Facebookiin.

Matkustaja ei totellut miehistön ohjeita, jonka seurauksena poliisi poisti hänet koneesta. Finnairin Airbus A320 -kone pääsi lopulta matkaan noin kymmenen minuuttia myöhässä.

Epäilty on esitutkinnassa tunnustanut kieltäytyneensä istuutumasta omalle paikalleen tarkoituksenaan vaikuttaa siihen, ettei kone lähde lennolle mukanaan henkilö, jota poliisi on ollut saattamassa pois Suomesta.

Haastehakemus on toimitettu Vantaan käräjäoikeuteen 5.12.2018. Suomessa ei ole erityistä ilmailualaan erikoistunutta oikeusistuinta. Esitutkinta-aineisto ja haastehakemus tulevat julkisiksi vasta, kun asia on ollut esillä käräjäoikeudessa.

Lentomatkustajan häiriökäytös tai mikä tahansa miehistön ohjeiden noudattamatta jättäminen voidaan tulkita häiriköinniksi. Viiveen aiheuttaminen tai mahdollinen välilasku voi tulla matkustajalle myös kalliiksi. Lainsäädännöissä eri maiden kesken voi olla eroa Suomeen, joten seuraukset välilaskumaassa voivat olla hyvinkin erilaiset häirikkömatkustajalle.

Lue myös aikaisemmat uutisemme tapauksesta: