Finnairin Berliinin lennolta poistettiin käännytystä vastustanut henkilö - poliisi tutkii

Finnair Airbus A319.Poliisi poisti tiistaina aamupäivällä Helsinki-Vantaan lentoasemalla Finnairin Berliinin koneesta lennonlähtöä häirinneen henkilön. Itä-Uudenmaan poliisi oli saanut tehtävän, jonka mukaan matkustaja oli ilmoittanut estävänsä Airbus A320 -koneen (OH-LXA) lähdön. Syynä oli se, että mukana oli viranomaisten saattama Suomesta käännytettävä henkilö.

Mediatietojen mukaan kyseessä oli nainen, joka oli päättänyt jäädä seisomaan paikalleen ja siten estää koneen lähdön Suomesta käännytettävä mukanaan. Hän lähetti kännykällään koneesta videostreamia Facebookiin. Vastaava tapahtuma koettiin Ruotsissa jokin aika sitten.

Poliisipartion neuvoteltua koneen kapteenin kanssa seisomaan jäänyt näinen poistettiin koneesta. Airbus pääsi YLE Uutisten mukaan lennolle AY1433 noin kymmenen minuuttia myöhässä.

Alustavissa selvityksissä poliisi on saanut haltuunsa lisätietoja, joiden perusteella asiassa on käynnistetty esitutkinta. STT:n mukaan tapausta käsitellään lentoliikenteen häirintänä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen mukaan matkustajien on hyvä tiedostaa, että lentokoneessa on omat tiukemmat järjestyssääntönsä kuin muissa joukkoliikennevälineissä. Ilmailulain mukaan matkustajan on noudatettava lennon miehistön antamia ohjeita ja määräyksiä, jotka liittyvät lennon turvallisuuteen ja järjestykseen.

Lentomatkustajan häiriökäytös tai mikä tahansa miehistön ohjeiden noudattamatta jättäminen voidaan tulkita häiriköinniksi ja se voi muodostua hyvinkin kalliiksi, mikäli esimerkiksi lento myöhästyy tai joudutaan tekemään välilasku.

Kansainvälisillä lennoilla rangaistus ei välttämättä määräydy Suomen lainsäädännön mukaan etenkin jos joudutaan tekemään välilasku. Kannattaa muistaa, että monissa maissa rangaistuskäytäntö voi olla huomattavasti kovempi kuin Suomen lain määrittämä. T.T.