YLE: Suomi valmistautuu lähettämään Dornier-valvontakoneen Välimerelle

Raja_Dornier_ilmassa_1Suomi valmistautuu lähettämään Rajavartiolaitoksen Dornier Do 228 -merivalvontakoneen Välimerelle, kertoo YLE Uutiset. Tarkoituksena on avustaa erityisesti Maltaa ja Italiaa Eurooppaan suuntautuvan laittoman siirtolaisvirran valvonnassa ja mahdollisten onnettomuuksien pelastustoimissa.

Lisäksi alueelle valmistaudutaan lähettämään asiantuntijoita, partioveneitä ja koulutusapua. Viimeisten kahden viikon aikana 350 siirtolaista on kuollut Välimerellä sattuneissa alusonnettomuuksissa. Pelkästään syyskuussa arvioidaan Afrikasta laittomasti Eurooppaan pyrkineitä olleen 29 000.

Raja_Dornier_in_1Sisäministeriön rajavartio-osaston apulaispäällikkö Arto Niemenkari kertoi YLE:lle, että Suomi voisi lähettää alueelle Dornier-valvontakoneen tarpeen mukaan esimerkiksi kuukaudeksi tai kahdeksi. Näin avustettaisiin Euroopan unionin rajaturvallisuusvirasto Frontexia.

Rajavartiolaitoksella on kaksi 90-luvun puolivälissä hankittua Dornier Do 228 -potkuriturbiinikonetta merivalvontatehtävissä. Niiden tukikohtana on Turku.

Raja_Dornier_closeup_2Koneissa on Swedish Space Corporation (SSC) MSS 6000 -merivalvontajärjestelmä, rungon alla oleva SAR/ISAR/MTI -valvontatutka, lämpö-/tv-kamera, rungon sivuilla SLAR-sivukulmatutkat ja ympäristöpäästöjen havaitsemiseen soveltuva UV/IR-skanneri (kuva oikealla).

Ulkomaan tehtävä ei olisi uutta Dornier-miehistöille. Esimerkiksi syksyllä 2006 yksi kone avusti espanjalaisia viranomaisia Kanarian saarilla. Samaten koneella on operoitu useaan otteeseen Välimerellä Kreikan alueella.

 

YLE:n uutinen

Lue myös: