100 vuotta täyttävä Ilmailuliitto tukee nuorten ilmailua - juhlalentonäytös Turussa

ilmailuliitto_netti_0417Suomen Ilmailuliitto juhlii 2019 jo 100-vuotista historiaansa. Koko vuoden ajan kestävällä Anna unelmille siivet -rahankeräyskampanjalla SIL kerää varoja erityisesti vähävaraisten nuorten ilmailuharrastamisen mahdollistamiseksi. SIL 100 -juhlalentonäytös on Turussa 15.-16. kesäkuuta.

Anna unelmille siivet -kampanjassa kerätyillä varoilla tuetaan liiton jäsenkerhojen toimintaa ja kerhojen koulutuksiin osallistuvia nuoria, jotta mahdollisimman monella nuorella olisi mahdollisuus osallistua ilmailulajien harrastamiseen. Kerätyt varat käytetään nuorten ilmailuharrastuksen edistämiseen koulutus-, harjoittelu-, kilpailu- ja hankintatukina.

petteritarma_net”Haluamme, että jokaisella nuorella olisi mahdollisuus harrastaa ilmailua taustoista riippumatta”, sanoo Ilmailuliiton puheenjohtaja Petteri Tarma (kuvassa vasemmalla).

Kokonaisuuteen kuuluu myös muita kampanjoita ja tapahtumia. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii juhlavuoden virallisena suojelijana.

Liiton kevätkokouksessa 30. maaliskuuta järjestetään juhlaseminaari. Malmin lentokentällä perinteisen Helsinki Fly-In -tapahtuman yhteydessä 25. toukokuuta on myös SIL 100 -ilmailupäivä.

Kesäkuun 15.-16 päivinä Turussa on Suomen Ilmailuliitto 100 vuotta -juhlalentonäytös. Sen toteuttajana toimii Turun Lentokerho ry.

30. marraskuuta on Suomen Ilmailuliiton ”virallinen” syntymäpäivä. Juhlapäivänä järjestetään liiton syyskokous sekä arvokas ja viihdyttävä iltatilaisuus SIL 100 -juhlagaala Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä. Juhlapäivänä palkitaan myös Vuosisadan Ilmailija.

Ilmailuliitto teettää juhlavuottaan varten ilmailulajien Suomen mestaruuskisoihin kolmelle parhaalle erityiset SIL 100 -mitalit. Samaten lanseerataan juhlakello, jonka voivat ostaa vain liiton jäsenet.

Lisäksi julkistetaan uusi Suomen Ilmailuliitto -tunnustuspalkinto (Pro SIL), joka voidaan myöntää merkittävästä yhdistyksen hyväksi tehdystä työstä.

Sata vuotta suomalaista ilmailua

Liiton ajanlasku alkaa Suomen Ilmailuklubin perustamiskokouksesta 30.11.1919 Helsingin Seurahuoneella. Tuolloin toiminnan tarkoituksena oli kaikin tavoin vilkastuttaa siviili- ja sotilasilmailua Suomessa kaikilla sen sovelluttamisaloilla, sekä urheilullisella että tieteellisellä.

ilmailuliitto_malmiVuosina 1925–1944 toiminta oli osa Suomen Ilmapuolustusliittoa. Jatkosodan jälkeen valvontakomission vaatimuksesta Ilmapuolustusliitto lakkautettiin ja liiton osana olleen Suomen Ilmailuklubin säännöt ja nimi muutettiin. Vuodesta 1945 toimintaa on jatkanut Suomen Ilmailuliitto ry.

Nykyisin Ilmailuliitto edistää Suomen urheilu- ja harrasteilmailua sekä toimii jäsentensä valtakunnallisena keskusjärjestönä. Liiton toimitalo Pilvilinna on Helsinki-Malmin lentoasemalla (kuvassa yllä)

"Suomen Ilmailuliiton 100-vuotta kestänyt taival on merkittävä saavutus. Koko maan kattava toiminta, erityisesti lentokoulutuksen ja turvallisuuden edistämisessä, luo hyvän perustan suomalaisen ilmailukulttuurin vahvistamiseksi myös jatkossa. Kansainvälisen järjestötoiminnan kautta viestitämme osaamistamme ulkomailla ja useiden arvokilpailuissa menestyneiden urheilijoiden ansiosta teemme Suomea tunnetuksi”, tiivistää Tarma.  

"Juhlavuotta juhlimme yhdessä. Kutsumme kaikki ilmailun harrastajat, liiton jäsenet ja muut toimijat viettämään suomalaisen harraste- ja urheiluilmailun juhlavuotta kanssamme. Meille taivaskaan ei ole rajana." T.T.