19-paikkainen matkustaja- ja rahtikone Cessna SkyCourier aloittaa tyyppihyväksyntälennot

383236-Cessna SkyCourier Fleet-0c6a16-original-1616681083Cessna SkyCourierien koelento-ohjelma on ylittänyt kolmella koneyksilöllä lennettynä jo 700 lentotuntia. Nyt tämä ensilentonsa toukokuussa 2020 tehnyt konetyyppi siirtyy FAA:n tyyppihyväksyntään tähtäävien koelentojen pariin. SkyCourier on kaksimoottorinen kustannustehokas 19-paikkainen matkustajakone tai rahtikone. Konetyyppi sopisi ohuille matkustajareiteille ja voisi käyttää olemassa olevaa infraa.

Kolmen koelentokoneen turvin toukokuussa 2020 käynnistetty Cessna SkyCourierin koelento-ohjelma on edennyt hyvin ja seuraavaksi edessä on FAA:n tyyppihyväksyntälennot. Ensimmäinen SkyCourier on määrä toimittaa FedEx:lle myöhemmin vuoden 2021 aikana.

383239-Cessna SkyCourier Hot Cold Test 1-bfc1d5-original-1616681455Tähän mennessä 700 koelentotunnin aikana SkyCourierin suorituskykyä on koelennetty laajasti eri korkeuksilla ja nopeusalueilla. Takana on jo myös erittäin kuumissa ja kylmissä olosuhteissa suoritetut kokeet, jotka varmistavat kaikkien lentokoneen järjestelmien toimivuuden ääriolosuhteissa.

Lisäksi tuulilasin ja sitä ympäröivän rakenteen kestävyyttä on demonstroitu kahdeksalla erillisellä lintutörmäyskokeella. Koneen toiminta on varmistettu myös luonnollisissa jäävävissä olosuhteissa.

SkyCourier_paxEdellisten virstanpylväiden lisäksi SkyCourier -koneen Pratt & Whitney Canada PT6A-65SC -potkuriturbiinimoottorin tyyppihyväksynnän odotetaan valmistuvan Transport Canadalta sekä FAA:lta lähiaikoina.

Textron Aviationin suunnittelema ja valmistama Cessna SkyCourier on todellinen monitoimikone. Se tuodaan markkinoille 19-paikkaisena matkustajaversiona, jolloin hyötykuorma on 2300 kg. Toisena vaihtoehtona on rahtikoneversio, joka mahdollistaa noin 2700 kg:n hyötykuorman kolmessa LD3-rahtikontissa. Koneen takarungossa on rahtiovi. Ohjaamoavioniikkana SkyCourierissa on suosittu Garmin G1000 NXi.

SkyCourier_cargoValmistajan mukaan SkyCourierilla on vankka suorituskyky ja alhaiset operointikustannukset. Nopeat käännöt maassa mahdollistaa yhden pisteen painetankkaus. Koneen matkalentonopeus on 200 solmua (370 km/h) ja toimintamatka on 900 merimailia eli noin 1660 kilometriä. Lakikorkeus on 25 000 jalkaa eli noin 7600 metriä. 

Useat valmistajat kehittävät sähkölentokonetta, joka mahdollistaisi uudenlaiset kannattavat lentoreitit. Textronin Cessna SkyCourier on valmis ratkaisu, joka on käytettävissä nykyisin määräyksin ja nykyisellä infralla. Koneen kiinteä laskutelinejärjestelmä mahdollistaa operaatiot myös huonopintaisilta kiitoteiltä. Toimintamatka mahdollistaisi lennot laajasti esimerkiksi Suomessa ja lähialueilla. Koneen kiitotievaatimus on 1000 metriä. 

SkyCourier_FedexCessna SkyCourierin tuotanto käynnistyy Yhdysvaltain Wichitassa vielä kuluvan maaliskuun aikana. Koneen avausasiakas on FedEx Express, jonka marraskuussa 2017 tekemä tilaus sisältää 50 konetta ja optiot toiseen 50 koneeseen. SkyCourierin listahinta on noin 5,5 miljoonaa dollaria.

Cessna SkyCourier saattaisi olla erinomainen korvaava vaihtoehto myös mm. ikääntyville Dornier Do 228, Let L-410 Turbolet ja de Havilland Twin Otter -koneille sekä 19-paikkaiselle Raytheon Beech 1900 -koneelle. MH

Lue myös: