Air Leap yrityssaneeraukseen - viimeiset lennot Maarianhaminasta ja Turusta lennettiin 24.1.2022

SE-LJT_070219(Päivittynyt klo 17.40) Lentoyhtiö Air Leap hakeutuu yrityssaneeraukseen ja keskeytti kaikki lento-operaationsa maanantaina 24. tammikuuta 2022. Air Leap lensi Turun ja Maarianhaminan välillä sekä Maarianhaminasta Tukholmaan. Loppuvuodesta 2021 Air Leap tiedotti avaavansa reitin Tukholman ja Turun välillä yhteistyössä SAS:n kanssa.

Air Leap Aviation AB:n hallitus on päättänyt hakeutua yrityssaneeraukseen ja perua kaikki lento-operaatiot maanantaista 24. tammikuuta lähtien. Vuonna 2018 perustetun Air Leapin omistaa Ryggefjord A/S.

Ruotsalainen Air Leap on lentänyt Suomessa Tukholman Arlandan ja Maarianhaminan sekä Maarianhaminan ja Turun välillä koko koronaviruspandemian ajan. Lentoja näiden kohteiden välillä ilmoitettiin lisättävän vielä joulukuussa 2021. Konetyyppinä oli Saab 340. Nyt viimeiset lennot näillä reiteillä lennettiin 24. tammikuuta 2022.

Air Leapillä oli sopimus lennoista Ahvenanmaan maakuntahallituksen kanssa vuoteen 2024 saakka. Yhtiö käynnisti lennot elokuussa 2019 edellisen operaattorin eli Nexjetin konkurssin jälkeen. Ensimmäisenä lennot käynnisti kuitenkin DAT, mutta oikeudet siirrettin pian Air Leapille. Yhtiö kertoo lentäneensä reittiverkostonsa kohteisiin käytännössä ilman valtiontukia sitoutuen ylläpitämään liikenneyhteyksiä pandemian aikana.

Ahvenanmaan maakuntahallitus kertoo selvittävänsä nopeita vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi. Lentoja ei kuitenkaan ole tarjolla ainakaan 24.1.-29.1. välisenä aikana.

""Olemme pahoillamme tiedosta ja sen seurauksista yrityksille ja yksityishenkilöille. Teemme töitä ratkaistaksemme tilanteen. Lentoliikenne on tärkeä asia Ahvenanmaalle ja sitä tulee ylläpitää", sanoi Ahvenanmaan infrastruktuuriministeri Christian Wikström.

SE-LJT_300619Toiminta ei ollut Air Leapin mukaan enää taloudellisesti kannattavaa vallitsevassa toimintaympäristössä. Suomen reittien lisäksi Air Leap lensi Ruotsissa Arlandasta Visbyhyn, Halmstadiin ja Örsnköldsvikiin sekä Norjassa Oslosta Ørlandiin ja Rørosiin.

Air Leapin laivastoon kuuluu neljä Saab 340, neljä Saab 2000 ja yksi ATR 72-500 -matkustajakonetta.

Air Leap kertoi marraskuussa 2021 avaavansa suoran reitin Tukholman Arlandan ja Turun välillä tammikuussa 2022 yhdessä SAS:n kanssa. Avauslennon oli määrä nousta ilmaan juuri yrityssaneeraukseen hakeutumispäivänä eli 24. tammikuuta. SAS ei joulukuussa 2021 kommentoinut mahdollista alkavaa yhteistyötä Air Leapin kanssa. Vuonna 2019 Air Leap lensi lyhyen aikaa omalla riskillään Tukholman ja Turun välillä.

Air Leapin lippuja ostaneille asiakkaille on luvassa lisätietoja yhtiön verkkosivuilla, mutta toistaiseksi sivuja vielä päivitetään.

Lentoja Ahvenanmaalle operoi vielä Finnairin osaomistusyhtiö Norra, joka lentää Maarianhaminan ja Helsinki-Vantaan välillä. MH

Päivitys kello 17.40: Lisätty Ahvenanmaan infrastruktuuriministerin kommentti.

Lue myös: