Air New Zealand avaa ULR-reitin Aucklandista New Yorkiin - oma reittiyhteys Lontooseen loppuu

ANZ_787Air New Zealand panostaa reittiyhteyksiin Pohjois-Amerikassa ja avaa suoran reitin Aucklandista New Yorkiin lokakuussa 2020. Kyseessä on yhtiön pisin reitti ja lentoaikaa on yli 17 tuntia. Samalla toinen perinteinen jo vuonna 1982 aloitettu reittiyhteyden jatko Los Angelesista Lontooseen sen sijaan loppuu kokonaan.

Air New Zealand avaa reitin Aucklandista New Yorkin Newarkiin 275-paikkaisella Boeing 787-9 Dreamliner -koneilla, jotka tunnetaan Uuden-Seelannin lentoyhtiössä myös merkinnällä Code 2. Uutta reittiä lennetään kolmesti viikossa. Matkustamo on jaettu Business- ja Premium economy- ja Economy-luokkaan. Paikkajako on 27, 33 ja 215.

Kyseessä on Air New Zealandin viides reittikohde Yhdysvalloissa ja kaikissa kohteissa tehdään yhteistyötä United Airlinesin kanssa.

Lentoaikaa tällä noin 14 178 kilometrin mittaisella reitillä on  pohjoisen suuntaan lennettäessä noin 15 tuntia 40 minuuttia ja etelän suuntaan noin 17 tuntia 40 minuuttia.

Kyseessä on siis erittäin pitkä lento ja se kuuluu ns. ULR (Ultra Long Range) -lentojen luokkaan. Reitti on Air New Zealandin pisin ja maailman viidenneksi pisin reitti matkassa mitattuna. Muut maailman pisimmät reitit ovat Singapore Airlinesin Newark-Singapore, Qatar Airwaysin Auckland-Doha, Qantasin Perth-Lontoo ja Emiratesin Auckland-Dubai.

Air New Zealandin reittiavauksen toteutuminen vaatii vielä viranomaishyväksynnän sekä miehistönkäytöllisiä ratkaisuja. Myös australialaisyhtiö Qantas suunnittelee alueelta vastaavaa ULR-reittiä eli Sydneystä New Yorkiin. Sen osalta tehdään päätöksiä kuluvan vuoden lopulla.

Uuden-Seelannin lentoyhtiö panostaa nopeimmin kasvaville markkinoille suoralla lentoyhteydellä. Sen sijaan perinteinen jo vuonna 1982 avattu yhteys Los Angelesiin päättyy lokakuussa 2020 samalla, kun uusi reitti avataan.

Nykyisin yhteyksiä Lontooseen on tarjolla merkittävästi enemmän kuin 1980-luvulla eli tarve on muuttunut. Air New Zealandin mukaan alle seitsemän prosenttia Aucklandin ja Lontoon väliä lentävistä matkustajista valitsi yhtiön reitin Los Angelesin kautta Lontooseen viimeisen vuoden aikana.

Vetäytyminen Lontoosta tarkoittaa paikallisen matkustamomiehistön tukikohdan lopettamista ja noin 130 työntekijän työnkuvan muuttumista tai työn loppumista. Heidän lisäkseen Lontoossa on myös muuta maahenkilökuntaa noin 25 tehtävässä.

Vaikka Air New Zealandin omat lennot Lontooseen loppuvat säilyy matkustajilla yhteys yhteistyölentoyhtiöiden 12 gatewayn kautta Aasian ja Yhdysvaltojen kautta Lontooseen. Tälläinen yhteys Lontooseen on tarjolla myös New Yorkista.

 Lue myös: