Airbus peruu Qatar Airwaysin tilauksen A350 -laajarunkoneista - FIFA 2022 MM-kisat lähestyvät

Pinnoite_3Airbusin ja Qatar Airwaysin kiista Airbus A350 XWB -laajarunkokoneiden pinnoitevaurioista on saanut jälleen uuden merkittävän käänteen. Reuters kertoo lähteisiinsä viitaten, että Airbus peruu Qatar Airwaysin jäljellä olevan tilauksen A350 XWB -koneista. Qatarissa järjestetään marras-joulukuussa jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut joten lisäkapasiteetille voisi olla tarvetta ja nähtäväksi jää joutuuko Qatar Airways vuokraamaan kapasiteettia jopa ulkoa.

Qatar_A350900_1Reuters raportoi Airbusin peruneen Qatar Airwaysin tilauksen 19 Airbus A350-1000 -koneesta. Listahinnoin tilauksen arvo olisi jopa yli seitsemän miljardia Yhdysvaltain dollaria. Jo aiemmin, reilut puoli vuotta sitten, Airbus perui qatarilaisyhtiöltä 50 A321neo -kapearunkokoneen tilauksen.

Nyt raportoitu laajarunkokoneiden tilaussopimuksen peruminen on uusin käänne kiistassa, joka koskee Airbus A350 XWB -koneissa havaittuja pinnoitevaurioita. Qatar Airways on poistanut liikenneohjelmasta 21 A350 XWB -konetta rungossa havaittujen pinnoiteongelmien seurauksena. Lentoyhtiön mukaan kyseessä on vika, joka vaikuttaa lentoturvallisuuteen.

Airbus on kiistänyt Qatar Airwaysin näkemyksen ja todennut kyseessä olevan vain kosmeettinen haitta. Myös Euroopan ilmailuviranomainen EASA on Airbusin kannalla.

pinnoite_4Komposiittirunkoisen Airbus A350 -koneen pinnalla on salamaniskuilta suojaava metalliverkko, joka laajenee ja supistuu lämpötilan vaihdellessa. Samainen ilmiö ei kuitenkaan vaikuta komposiittirunkoon.

Lämpötilanvaihtelusta johtuva pinnoitteen liian aikainen kuluminen on tuonut joissain tapauksissa esiin kyseisen lentokoneen pinnalla olevan verkon. Airbusin mukaan ongelman juurisyy on tiedossa ja ratkaisua siihen kehitetään.

Vastaavia pinnoiteongelmia on myös ainakin viiden muun lentoyhtiön koneissa Finnair mukaanlukien. Ainoastaan Qatar Airways on lähtenyt haastamaan Airbusia pinnoiteongelmista ja asia etenee myös oikeusistuimissa, jossa haetaan yli miljardin euron korvauksia.

Qatar Airways vastaanotti ensimmäisenä asiakkaana Airbus A350-900 XWB -koneen vuonna 2015 ja nykyisin A350-koneita on sen laivastossa jo 53. Lähes puolet koneista on siis poistettu liikenneohjelmasta pinnoitevaurioiden seurauksena. Qatar Airways on myös kieltäytynyt vastaanottamasta Airbusilta tilaamiaan koneita.

Qatar_Finnair_tails_1Qatar Airways saattaa olla kapasiteettihaasteiden edessä, sillä Qatarissa järjestetään marras-joulukuussa 2022 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut. Tuolloin Qatariin odotetaan saapuvaksi jopa 1,2 miljoonaa matkailijaa.

Lentokonetoimitusten viivästyessä ja tilausten peruutuksen seurauksena qatarilaisyhtiö saattaakin katsella lisäkapasiteettia myös ulkomailta. Yksi mahdollinen yhteistyökumppani voisi olla mm. oneworld-kumppani Finnair, jonka laajarunkokalusto on osin vajaakäytöllä Venäjän ilmatilarajoitusten seurauksena.

Reuters: Exclusive: Airbus axes remaining A350 jet deal with Qatar Airways - sources

 Lue myös: