Airpron uudet jäänpoistoautot ilahduttavat – esittelevät viskareiden taidetta lentomatkustajille

AP_entranceLentoliikenteessä talvikausi on jo käynnistynyt ja yhä useampi lähtevä lentokone joutuu jäänpoistokäsittelyyn ennen lentoonlähtöä. Helsinki-Vantaan lentoasemalla jäänpoistoja suorittava Airpro on toteuttanut hankkeen, jossa päiväkotilasten värikkäät taideteokset koristavat Airpron uusia sähköhybridijäänpoistoautoja. Airpron uudet jäänpoistoautot tuovat lentoturvallisuuden lisäksi matkustajille myös iloa ja keskustelunaiheita.

AP_riemua_autollaHelsingin Tapulikaupungissa sijaitsevan päiväkoti Pikkuprinssin viisivuotiaiden ryhmän lasten kuvittamat Airpron uudet päästöttömät jäänpoistoautot esiteltiin Helsinki-Vantaalla 11. marraskuuta. Mukana jäänpoistoautojen esittelyssä olivat myös esikouluikään ehtineet innokkaat taiteilijat.

Airpro keksi yhdistää Vihreä lippu -sertifikaatin saaneen päiväkodin lapset ja ilmailun. Kesäkuussa 2021 noin 12 lasta osallistui viskareina tussi- ja puuväripiirrosten tekoon aiheena ympäristöystävällinen ilmailu. Kyseiset lasten piirrokset kuvittavat nyt moninkertaiseksi suurennettuina Airpron neljän uuden sähkökäyttöisen jäänpoistoauton pintoja. Uusiin jäänpoistoautoihin tarroilla siirrettyjä kuvia ei ole muokattu, mutta osassa on yhdistetty eri piirrosten osia.

AP_lapset_turvasta Päiväkodeille, kouluille, oppilaitoksille ja vapaa-ajan toimijoille suunnattu Vihreä lippu on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja kansainvälinen ympäristömerkki. Ohjelman osallistujille myönnetään Vihreä lippu -sertifikaatti osoitukseksi toiminnan jatkuvasta kehittämisestä kestävämmäksi.

Nyt lasten oikeuksien viikon lähestyessä kaikkiaan 42 eskarilaista eri ryhmistä opettajineen saapui Airpron vieraaksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle perjantaina 11. marraskuuta. Innokkaat lapset näkivät ensi kertaa piirroksensa suurennettuina uusien jäänpoistoautojen kyljessä.

AP_kasiruiskuRiemua ja ääntä riitti, kun eskari-ikään ehtineet lapset vierailivat Helsinki-Vantaalla nähden jäänpoistoautot, jättimäisen vesipyssyn, auton venyttelyn ja toimintanäytöksen sekä lentokoneita.

“Viskarivuoden jälkeen iloiseen hankkeeseen osallistuneet lapset jakaantuivat eri esikouluryhmiin ja sen myötä nyt toteutuneessa vierailussa oli mukana suurempi ryhmä lapsia. Erilaisia kuvia on esillä neljän jäänpoistoauton kahdeksalla sivulla takaosan kuvan ollessa samanlainen. Halusimme, että mahdollisimman monen taiteilijan teos pääsee mukaan”, kertoi Airpron viestintäjohtaja Hanni Marin Lentoposti.fi:lle.

AP_A43_leftTeokset valikoitiin yhteistyökumppanin kanssa kaikkiaan noin 15 kuvasta. Airprolla on edelleen käyttömahdollisuus jäljellä oleviin kuviin ja niitä voidaan käyttää jäänpoistokaluston määrän kasvaessa. Lasten piirrokset ilahduttavat matkustajia useamman vuoden ajan ja tarroja voidaan uusia tarvittaessa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Airpro toteuttaa tällaista erikoisväritystä jäänpoistoautoihinsa. Aiemmin yhtiön sähkökäyttöiset työntötraktorit saivat kukkakuosin pintaansa.

AP_sahkotraktori ”Olemme pieni toimija ilmailualalla, mutta ilmastotekomme ovat mittakaavassamme isoja: käytämme miljoonia ydinliiketoimintamme päästöttömäksi tekemiseen. Haluamme inspiroida isoja ilmailualan toimijoita samaan, ja mennä yhdessä intensiivisemmin kohti vihreämpää ilmailua”, kertoi Airpron toimitusjohtaja Sampo Paukkeri.

Investoinnillaan uusiin sähköhybridijäänpoistoautoihin Airpro on tuonut Helsinki-Vantaan pohjoismaiden ensimmäiseksi vihreämpää jäänpoistoa tarjoavaksi lentokentäksi.

AP_ruiskutus_1Uudet Volvon valmistamalle alustalle toteutetut jäänpoistoautot kykenevät toimimaan sähkömoottorinsa avulla jäänpoistopaikalla päästöttömästi useamman tunnin rupeaman kerrallaan. Tarvittaessa pidemmät siirtymät voidaan toteuttaa dieselmoottorin avulla.

Airpron hankkimat tanskalaisen Vestergaardin valmistamat jäänpoistoautot ovat ensimmäiset laatuaan Pohjoismaissa ja neljännet koko maailman mittakaavassa.

Uudet jäänpoistoautot aloittavat jäänpoistotoimissa välittömästi ja ne on sijoitettu Helsinki-Vantaan etäjäänpoistopaikalle asematasolla 6. Siellä on käytössä myös autojen tarvitsema latausinfra.

AP_autonohjaamoonLentoposti.fi esittelee Airpron uudet Vestergaard Elephant e-BETA -sähköhybridijäänpoistoautot tarkemmin lähiaikoina.

Airpro Oy tuottaa lentoliikenteen maahuolinta- ja matkustajapalveluita, turvatarkastus- ja lentoasemapalveluita, logistiikkapalveluita sekä matkustamopalveluita useille lentoliikenteen toimijoille Helsinki-Vantaalla ja 11 verkostoasemalla ympäri Suomea. Airpro on Finavia Oyj:n tytäryhtiö. MH

 Lue myös: