Airpron yt:t päätökseen - vähennystarve mahdollisesti jopa lähes 300 työtehtävää

Airpro_portaatFinavian omistaman maapalveluyhtiö Airpron sekä RTG Ground Handling Oy yhteistoimintaneuvottelut on saatu päätökseen. Aiemmin ilmoitettu vähennystarve koski 350 työtehtävää, mutta lopetettavien tehtävien määrä jää hieman alle kolmensadan.

Yhteistoimintaneuvottelut käytiin Airpro Oy:n ja RTG Ground Handling Oy:n osalta marras- ja joulukuun aikana. Neuvotteluiden lopputuloksena lomautukset jatkuvat vähintään vuoden 2021 loppuun eikä irtisanomisiltakaan vältytä vaikka alkuvuosi pyritään selvittämään ilman irtisanomisia. Lentoliikenteen elpyminen vaikuttaa lomautusmääriin ja mahdollisesti irtisanomistarpeeseenkin.

Airpro_Hattula_kalusto"Koronapandemia on ajanut ilmailualan vakavaan kriisiin. Olemme monen muun toimijan tavoin joutuneet tarkastelemaan kriittisesti toimintojamme suhteessa tulevaisuuden näkymiimme. Tilanne on vakava ja joudumme valitettavasti tekemään rankkoja sopeutustoimenpiteitä", kertoi Airpron toimitusjohtaja Janne Hattula.

Aluperäinen vähennystarve koko Finavia konsernissa oli yhteistoimintaneuvotteluiden käynnistyessä 480 työpaikkaa, joista 130 Finaviassa ja 350 Airprolla.  Finavian osalta yt-neuvottelut saatiin päätökseen 8. joulukuuta 2020 ja lopullinen vähennystarve oli 110 työpaikkaa. Airprossa on nyt päädytty maksimissaan 298 työpaikan vähennystarpeeseen.

Lopullinen Airpron vähennystarve voi vielä muuttua, sillä yt-neuvotteluiden päättyessä tiettyjä liiketoimintaan merkittävästi vaikuttavia tekijöitä oli edelleen avoinna. Tämän seurauksena päätöksiä tehtävien lakkaamisesta päästään tekemään vasta alkuvuoden aikana.

"Joudumme valitettavasti odottamaan vielä tietojen tarkentumisia mm. verkostokentillä toimintamme tulevaisuudesta. Tämä odottelu on valitettavaa henkilöstömme suuntaan, mutta emme halua tehdä irtisanomispäätöksiä ennen kuin olemme saaneet kaiken tarvittavan tiedon", jatkoi Hattula.

Airprolla on ollut vuoden 2020 aikana jo aiemmin kahdet yhteistoimintaneuvottelut, joiden tuloksena työntekijöitä on lomautettu vuoden 2020 loppuun saakka. 

Airpro kertoo rakentaneensa muutosturvaohjelman, jonka tarkoituksena on tukea henkilöitä uudelleen työllistymisessä. Tarjolla on laajamittainen Uuden edessä -muutosturvaohjelma, yhteistyötä rekrytointiyritysten kanssa sekä uudelleenkouluttautumismahdollisuuksia yhdessä TE-toimiston kanssa.

Airpro solmi lokakuussa maapalvelusopimuksesta Finnairin kanssa ja yhtiö huolehtii sen myötä Norran operoimien Embraer -lentojen maahuolintapalveluista sekä matkatavaranhuolinnasta. Airprolla on myös sopimus helmikuusta 2021 alkaen täydestä maahuolinnassa SAS:n kanssa.

Lue myös: