AL: Suomen Ilmailumuseo esitteli toimintaansa Tampereen kaupungille - muuttohanke edelleen avoin

Ilmailumuseo_entrance_1Suomen Ilmailumuseon vastatuuleen ajautunut muuttohanke on pakottanut uusien vaihtoehtojen kartoittamiseen. Aamulehti kertoo, että Ilmailumuseo on esitellyt toimintaansa Tampereen kaupungille. Museo on pyrkinyt saamaan uudet tilat Helsinki-Vantaan lentoasemalta mutta rahoituksesta puuttuu tarvittavat kaksi miljoonaa euroa.

 

Suomen Ilmailumuseon muuttohanke Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitotien ääreen entiseeen Finnairin rahtiterminaaliin on joutunut vastatuuleen, kun viiden miljoonan kokonaisrahoituksesta uupuu kahden miljoonan omarahoitusosuus.

Uusi Ilmailumuseo -hanke ei ole toistaiseksi saanut tarvitsemaansa tukea Vantaan tai Helsingin kaupungeilta tai ilmailualan toimijoilta. Aamulehti kertoo, että uutena ajatuksena esille on noussut museon sijoittuminen Vantaan lentoaseman sijaan Tampereelle.

"Ilmailumuseon edustajat kävivät viime viikolla Tampereella esittelemässä toimintaansa. Lähtökohtaisesti olemme kiinnostuneita, ja Tampereella on varsin mittava ja arvokas alan perinne", kertoo kaupungin elinvoimajohtaja Teppo Rantanen Aamulehdelle.

Rahtiterminaali_2Suomen Ilmailumuseon nykyiset osin lämmittämättömät tilat Vantaan Aviapolis-alueella sijaitsevat vuokratontilla, jonka vuokrasopimus päättyy kesäkuun lopulla 2022. Helsinki-Vantaan rahtiterminaali tarjoaisi merkittävän parannuksen mm. kokonaan lämmitetyllä tilallaan, jota tulisi suunnitelmien toteutuessa käyttöön noin 10 000 neliön verran.

Aikaikkuna rahtiterminaalin suhteen uhkaa umpeutua jo joulukuussa, jolloin rakennuksen omistaja LAK Oy pitää kokouksensa. Rahtiterminaali on ollut tyhjillään näiltä osin jo vuoden vaihteesta lähtien ilmailumuseon hanketta varten. Tilat haluttaneen kuitenkin jo tuottavaan käyttöön.

Mikäli rahtiterminaalihanke kariutuu tulee Ilmailumuseo kartoittamaan laajasti muita vaihtoehtoja. Avaus Tampereen suuntaan on osin hyväkin uutinen, sillä pahimmillaan Uusi Ilmailumuseo -hankkeen kaatuminen voisi johtaa koko ilmailumuseon toiminnan päättymiseen.

Laajasti siviili- ja sotilasilmailua käsittelevän museon tulisi kuitenkin jatkossakin sijaita pääkaupunkiseudulla hyvien liikenneyhteyksien päässä. Rahoituksen toteutuessa ovet uuteen Helsinki-Vantaalla sijaitsevaan Suomen Ilmailumuseoon avautuisivat nykyisen aikataulun mukaan kevään 2020 aikana SIM2020 -uudishankkeen nimen mukaisesti.

Aamulehti: Suomen ilmailumuseo etsii uutta kotia – toimintaa esitelty Tampereelle: "Tampereella on varsin mittava ja arvokas alan perinne"

Lue myös aiemmat uutisemme Suomen Ilmailumuseon uudishankkeesta: