Baana ja Ruska lokakuussa - Ilmavoimien harjoituksessa myös ruotsalaisia koneita

B16_HN451_vaijeriin_1Ilmavoimien Ruska 17 -ilmaoperaatioharjoitus järjestetään 9.-13. lokakuuta. Siihen osallistuu yli 60 ilma-alusta sekä noin 4500 henkilöä. Ruskaa edeltävällä viikolla 2.-6. lokakuuta järjestetään Baana 17 -lentotoimintaharjoitus Vieremän maantietukikohdassa. Sitä käytetään molempien harjoitusten aikana.

Harjoituksessa on mukana puolustusvoimien joukkojen lisäksi myös Ruotsin ilmavoimien ilma-aluksia ja henkilöstöä, jotka osallistuvat siihen sekä ilmapuolustustehtäviä harjoittelevien joukkojen osana että niiden vastaosastoja kuvaavassa roolissa.

Ruska-ilmaoperaatioharjoitus on koulutettavan joukkojen määrällä mitattuna Ilmavoimien vuoden 2017 suurin sotaharjoitus. Vuosittain järjestettävien harjoitusten tavoitteena on kouluttaa puolustusvoimien henkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä toimimaan Suomen ilmapuolustuksen poikkeusolojen tehtävissä kaikilla sen osa-alueilla.

Ruska 17 -harjoitukseen osallistuu noin 4500 puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluvaa henkilöä, varusmiestä ja reserviläistä. Harjoituksen lentotoimintaan osallistuu Ilmavoimista yli 30 McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, 14 BAE Systems Hawk-suihkuharjoituskonetta ja kuljetus- ja yhteyskonekalustoa sekä maavoimien NH Industries NH90 -helikoptereita. 

Ruotsin ilmavoimista on mukana kahdeksan Saab JAS 39 Gripen -monitoimihävittäjää sekä valvonta- ja taistelunjohtokone Saab S 100B Argus AEW&C (perustuu potkuriturbiineilla varustettuun Saab 340 -matkustajakoneeseen). Ruotsalaiset ilma-alukset osallistuvat harjoitukseen sekä ilmapuolustustehtäviä harjoittelevien joukkojen osana että niiden vastaosastoja kuvaavassa roolissa.

Flygvapenovning_5Suomen ja Ruotsin ilmavoimien osallistuminen toistensa ilmaoperaatioharjoituksiin alkoi vuonna 2016.  Tuolloin maiden ilmavoimat osallistuivat Ruska 16 - ja Flygvapenövning (FVÖ) 16 -harjoituksiin ilmapuolustustehtäviä harjoittelevien isäntämaan joukkojen vastaosastoroolissa.

Tänä vuonna Ruotsin ilmavoimien joukkoja osallistuu ensimmäistä kertaa Ruska 17:ään osana ilmapuolustustehtäviä harjoittelevia puolustusvoimien joukkoja. Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjät osallistuivat syyskuussa Ruotsin puolustusvoimien Aurora 17 -harjoitukseen vastaavassa roolissa.

Ruska-harjoituksen lentotoiminta tapahtuu ilmavoimien Rissalan, Pirkkalan, Tikkakosken ja Rovaniemen tukikohdista sekä tilapäisesti Oulunsalon, Hallin ja Kokkola-Pietarsaaren lentoasemille perustettavista tukikohdista.

Lisäksi käytetään Vieremän maantietukikohtaa, joka perustetaan jo harjoitusta edeltävällä viikolla Baana 17 -harjoitusta varten. Käytössä on myös Kallaxin lentotukikohta Ruotsissa, josta toimii Ruotsin ilmavoimien harjoitusjoukkoja.

Ruska 17:n toiminta on harjoituspäivinä ympärivuorokautista, ja lentotoiminta ajoittuu päivittäin aikavälille kello 8-23. Lentotoiminta suuntautuu Pirkkalaan, Kuopioon, Lieksaan, Kuusamoon, Rovaniemeen, Sodankylään, Oulunsaloon, Vaasaan ja Ruotsin Kallaxiin rajautuvalle alueelle.

Lisäksi lentotoimintaa on Pohjanlahden ilmatilassa sekä Rovaniemen länsipuolella sijaitsevilla Suomen ja Ruotsin yhteisillä Cross Border -harjoitusalueilla. Harjoitustukikohtien ympäristössä liikkuu jalkaisin sekä ajoneuvoilla joukkoja, joiden koulutukseen sisältyy taisteluharjoituksia. Ruskaan osallistuvia ilmatorjuntayksiköitä toimii Lohtajan harjoitusalueella.

 

Baana 17 -harjoitus Vieremällä 2.-6. lokakuuta

Ruska 17 -harjoitukseen liittyvänä erillisenä tapahtumana Karjalan lennosto järjestää 2.-6. lokakuuta Baana 17 -lentotoimintaharjoituksen. Harjoitusta varten otetaan käyttöön kantatiellä 88 sijaitseva Vieremän maantietukikohta, joka on käytössä myös Ruska-harjoituksen aikana 13. lokakuuta asti.

B16_kiitotie_24_suuntaanBaana 17:n tavoitteena on toteuttaa ohjaajille lentokoulutusohjelmien mukaisia koulu- ja harjoituslentoja tilapäiselle sotilaslentopaikalle eri olosuhteissa. Harjoitukseen osallistuu kahdesta neljään Hornet-monitoimihävittäjää sekä Ruotsin ilmavoimien Gripen-monitoimihävittäjiä.

Harjoituksen lentotoiminta tapahtuu Vieremän ja Rissalan tukikohdista ajoittuen 4.-5. lokakuuta aikavälille kello 9-23 ja 6. lokakuuta aikavälille kello 9-16.30.

Ruska- ja Baana-harjoitukset aiheuttavat poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä erityisesti Vieremän ja Karjalan lennoston Rissalan tukikohtien lähialueilla.

Tietoa muuttuneista liikennejärjestelyistä on julkaistu Ilmavoimien verkkosivulla osoitteessa http://bit.ly/2wNxQ3H.