DARPA lensi ALIAS-hankkeessa UH-60A Black Hawk -kuljetushelikopterilla ilman lentäjiä

DARPA_UH60_ALIAS_1Yhdysvaltain asevoimien tutkimusorganisaatio DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) on toteuttanut miehittämättömän lennon UH-60 -kuljetushelikopterilla yhteistyössä Sikorskyn ja Lockheed Martinin kanssa ALIAS-hankkeessa (Aircrew Labor In-Cockpit Automation System).

DARPAn ALIAS-hankkeessa toteutettu ensimmäinen miehittämätön koelento UH-60 -kuljetushelikopterilla suoritettiin Yhdysvaltain armeijan tukikohdassa Kentuckyn Fort Campellissa 5. helmikuuta 2022. Noin 30 minuuttia kestänyttä koelentoa seurasi vielä toinen koelento, joka toteutettiin 7. helmikuuta. Lennoilla käytettiin erikoisvarusteltua OPV-helikopteria (optionally piloted vehicle), jota voidaan lentää perinteiseen tapaan tai ilman miehistöä.

Koelennoilla käytetty Black Hawk -helikopteri oli varustettu Sikorskyn MATRIX-järjestelmällä, jonka ratkaisut ovat ALIAS-hankkeen perusta. MATRIX mahdollistaa helikopterin lentämisen ilman ohjaajia tai tukemaan yhden tai kahden ohjaajien operaatioita. Automaation avulla on mahdollista muuttaa tapaa, jolla lentomiehistöt toteuttavat tehtäviään. Heitä voidaan avustaa esimerkiksi rajoitetun näkyvyyden olosuhteissa tai ilman miehistön menetettyä kommunikointikyvyn.

Lockheed Martin on julkaissut maaliskuussa 2021 videon koelennolta, jonka aikana lentäjät olivat ohjaamossa varmistamassa toimintaa ja ohjasivat helikopteria MATRIX-järjetelmän avulla. Nyt on siis toteutettu koelento, jossa helikopterissa ei ollut lainkaan miehistöä.

DARPAn mukaan ALIAS on joustava automaatioarkkitehtuuri, jota voidaan käyttää olemassa olevissa miehitetyissä ilma-aluksissa. Se mahdollistaisi turvallisen toiminnan vähennetyllä miehistöllä. Järjestelmä mahdollistaisi myös uudenlaisten kyvykkyyksien tuomisen ilma-aluksiin erikoistehtäviä ajatellen.

"Keventämällä ohjaajien työkuormaa he voisivat keskittyä tehtävän hallintaan. Tämä ohjelmistojen ja laitteistojen yhteisratkaisu tekee lentämisestä järkevämpää ja turvallisempaa", sanoi DARPAn taktisen teknologiakeskuksekn ohjelmajohtaja Stuart Young.

Tavoitteena on saada ALIAS tukemaan koko operaatiota lentoonlähdöstä laskeutumiseen saakka mukaanlukien hätätilannetoimenpiteet järjestelmien mahdollisesti vikaantuessa.

“ALIAS-järjestelmän avulla armeija saa lisää joustavuutta helikoptereiden käyttöön sekä kyvyn operoida niillä päivällä ja yöllä ilman lentäjiä vaihtelevissa toimintaolosuhteissa", jatkoi Young.

Lähikuukausien aikana ALIAS-ohjelmassa on tavoitteena toteuttaa ensimmäinen koelento fly-by-wire -järjestelmällä varustetulla UH-60M Black Hawk -helikopterilla Virginiassa Fort Eustisin tukikohdassa.

Yhdysvaltain armeija selvittää tulevaisuuden ratkaisujen kuten Aliaksen mahdollisuuksia käynnissä olevassa Future Vertical Lift -ohjelmassa.

 

Lue myös: