Eurocopter ohjaajalla tai ilman - OPV-ohjelma valmistui

EC145_OPV_1Eurocopter on saanut valmiiksi OPV (Optionally Piloted Vehicle) -ohjelmansa, jonka avulla sen EC-145 helikopteria voidaan operoida ohjaajalla tai täysin miehittämättömänä.

Eurocopter aloitti OPV-ohjelman koelennot huhtikuun alussa ja julkisuuteen ohjelma tuotiin esittelylennolla Ranskan Ilmavoimien tukikohdassa Istresissä.

Demolennon aikana EC145 helikopterilla lennettiin neliulotteinen lento, joka oli ladattu valmiiksi kopterin järjestelmiin. Automaattisen lentoonlähdön jälkeen EC145 lensi usean ennalta määritetyn pisteen mukaista reittiä, jonka aikana se oli myös leijunnassa sekä jätti kuorman pois ulkoisesta kuljetuspisteestään ennen paluutaan.

EC145_OPV_2Helikopterin lentoa seurattiin maa-asemalta kopteriin asennettujen kameroiden kautta. Kopteri on varustettu myös ulkoisella kameralla, jolla on kyky myös infrapunakuvaamiseen.

"Eurocopterin innovaatiot ovat jälleen kerran laajentaneet helikopterien tehtäväkenttää ja olemme valmiita soveltamaan OPV-ohjelmaa asiakkaiden tarpeisiin", sanoo  Eurocopterin pääinsinööri Jean-Brice Dumont.

EC145 demonstratorissa on paranneltu automaattiohjausjärjestelmä (AFCS) sekä viimeisintä teknologiaa olevan navigointilaitteet. Kopteriin on myös "plug-in" asennettu OPV-järjestelmäyksikkö, joka sijaitsee ohjaamon takana avioniikkatilassa.

EC145_OPV_3"Viimeisin uutuus on osoitus yhtiön tietotaidosta lennonhallintajärjestelmissä, automaattiohjauksessa, ihmisen ja koneen rajapinnan tuntemisessa sekä järjestelmäarkkitehtuurin ja integraation hallinnassa", jatkaa Dumont.

Myöhemmin OPV-mahdollisuutta tullaan tarjoamaan myös yhtiön muihin kevyisiin ja jopa raskaisiin helikoptereihin. Operaatiot on siis mahdollista suorittaa helikopterissa olevan lentäjän avulla tai ilman lentäjää.

OPV on Eurocopterin sisäisesti rahoittama ohjelma, joka on kehitetty yhtiön Saksan Donauwörthin tehtailla. Koelentoja on suoritettu Donauwörthissä ja Istresissä Ranskassa.

Vuonna 1992 perustettu Eurocopter on osa EADS-konsernia. Eurocopter työllistää 22 000 henkeä ja se on 6,3 miljardin euron liikevaihdolla maailman johtava helikopterivalmistaja. Tuotelistalta löytyy tarjontaa siviili- ja sotilastoimijoille.

 Katso: Eurocopter EC145 OPV -video