Drone Tournament 2022 -haastekilpailu Helsingissä - BVLOS-logistiikkaa liikkuvaan kohteeseen 5G-verkolla

DroneTournament2022_logoHelsingissä järjestetään 8.-10. kesäkuuta Drone Tournament 2022-haastekilpailu, jossa on tavoitteena suoriutua droneilla haastavissa kuljetustehtävissä näköyhteyden ulkopuolella ja laskeutua liikkuvaan kohteeseen. Tehtävistä riippuen käytössä on GNSS-signaali ja 5G-verkko. Yleisölle avautuu mahdollisuus seurata kilpailua Otaniemessä.

Drone Tournament 2022-haastekilpailu on suunnattu erityisesti drone-operaattoreille, startup-yrityksille tai mille tahansa toimijalle, jolla on dronekokemusta ja ymmärrystä miehittämättömän ilmailun järjestelmistä.

Kilpailun avajaiset pidetään keskiviikkona 8. kesäkuuta Helsingissä, jonka jälkeen siirrytään harjoituksiin toiminta-alueelle. Varsinainen kilpailupäivä on torstai 9. kesäkuuta, jolloin yleisö voi seurata suorituksia rajatulla alueella Otarannassa Luolamiehentiellä kello 9-15 välillä. Palkintojenjako pidetään perjantaina 10. kesäkuuta.

Haastekilpailussa on kolme osa-aluetta, joilla ratkotaan logistisia ongelmia. Näistä ensimmäinen on Staran perinteisestä last mile -logistiikkahaasteesta hieman poikkeava haaste. Se nimittäin yhdistyy U-Bloxin ja Spetentrion yhteishaasteeseen, jossa kilpaillaan tarkkuudesta, kun kilpailijoiden tulee laskeutua alukselle joka on liikkeessä. Kolmas haaste on käyttää Telian 5G-verkkoa näköyhteyden ulkopuolella toteuttavaan BVLOS-operaation  (Beyond Visual Line of Sight) videokuvan välituksellä, jossa lisäpisteitä saa laskeutumalla onnistuneesti liikkuvaan kohteeseen.

DroneTournament2022_UASalueLogistinen toimituspiste kahden kilogramman painoiselle paketille on liikkuva, kun laskeutumisalustana toimii Haavi II -monitoimialus. Se on pituudeltaan 10,7 metriä ja leveydeltään 3,5 metriä.

Laskeutumisalustan paikka, suunta ja nopeus annetaan ennakkoon. Kilpailijoiden käytössä on korjattu GNSS-signaali, joka mahdollistaa senttimetrien tarkuuden. Annettujen tietojen perusteella kilpailijoiden tulee suorittaa autonominen drone-lento pakettia kuljettaen ja laskeutua liikkuvalle alustalle.

 Kilpailusuoritukset toteutetaan Otaniemen Otarannassa Laajalahden vesialueella, jonne on muodostettu salliva UAS-ilmatilavyöhyke Otaniemenranta-Laajalahti UAS. Se on voimassa kilpailua varten 4.-10. kesäkuuta 2022. Alue yltää maan ja veden pinnasta 120 metrin korkeuteen.

Ilmatilavaraus sijaitsee Otaniemen ja Lehtisaaren sekä Kuusisaaren välissä vesialueella. Kyseinen alue on rajattu kilpailijoille lisäksi erikseen lentoalueeksi sekä suoja-alueeksi. Pisimmillään lentoa voidaan suorittaa noin 1,3 kilometrin etäisyydellä. Vesialueella on myös tähystäjiä, joten kyseessä on tavallaan extended visual line-of-sight -operaatio.

Kilpailuun osallistuvat joukkueet saavat pisteitä suorituksesta, ajoituksesta ja täsmällisyydestä. Turvallisuus on pääosassa ja lisäpisteitä saa turvallisista menetelmistä sekä ammattimaisesta toiminnasta.

DroneTournament2022_yrityksetHaastekilpailussa on luvassa mainetta ja kunniaa joiden lisäksi jaettavana 5000 euron palkintorahasto. Luvassa on palkintoina myös U-Bloxin ja Septentrion tuotteita sekä 5G-puhelimia Telialta.

Drone Tournament 2022 -haastekilpailun järjestää teknologiatapahtumiin erikoistunut Ultrahack. Mukana jäjestelyissä ovat mukana myös mm. Business Finland, Forum Virium, Telia, Microsoft, Robots.Expert, BV Drone, U-Blox, Septentrio, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI ja valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT.

Lue myös: