Drone-toimijat esittäytyivät Helsingin keskustassa Drone Olympics 2019 -tapahtuman päätteeksi

DO_RT_nostoUseat drone-toimijat esittelivät tuotteitaan ja palveluratkaisujaan Helsingin keskustassa Töölönlahden puistossa torstaina 5. syyskuuta päättyneen Drone Olympics 2019 -tapahtuman jälkeen. Esillä oli suuria teollisuuden käyttöön sekä rajavalvontaan suunniteltuja laitteita ja lennätysalueella nähtiin vauhdikkaita sekä tarkkoja suorituksia.

Ultrahack Business Finlandin järjestämä Drone Olympics 2019 -tapahtuma toi Suomeen myös ulkomaalaisia kisaaja ja kaikkiaan kolmisenkymmentä joukkuetta kilpaili kahdeksassa erilaisessa haasteessa viidessä eri kohteessa.

IMG_20190905_142202Haasteista perinteisen ilmailun kannalta mielenkiintoisimmat olivat VTT:n Espoon tuulitunnelissa tehdyt kokeet jäätävissä ja kylmissä olosuhteissa operoinnista sekä Pyhtäällä suoritetut korkeuslennot Ilmatieteen laitoksen Fly high and back -haasteessa.

 Kokonaisuudessaan kilpailu oli tehtäviltään hyvinkin mielenkiintoinen ja asetti kovat odotukset. Finaaleissa nähtiin hienoja ratkaisuja, mutta automaation sijaan niissä tehtiin hyvin paljon manuaalista työtä ja erityisesti uudet innovaatiot perinteisen ilmailun puolelta tuodut ratkaisut jäätävissä olosuhteissa lentämiseen olivat vähäisiä.

Suuret odotukset luotiin myös korkeuskilpailuun, jossa ilmatilaa oli varattu Pyhtään lentokentän yltä aina lentopinnalle 400 eli noin 12 kilometriin saakka. Noin 15 m/s puhaltanut tuuli vaikeutti olosuhteita ja lopulta ilmaan nousi vain yksi kilpailija. Kisan voittajan drone nousi kuitenkin vain 326 metrin korkeuteen.

DO_walkera_hybridMatalaan korkeuteen oli syynä mm. oikean kilpailutilanteen puute ja osaltaan haastavat sääolosuhteet. Alunperin voittaja Vertical Hobby oli varautunut suoritukseen noin 70 000 euron arvoisella Walkera QL1500 hybridillä. Sellaisen on todennettu lentävän yli neljän kilometrin korkeudessa ja laite on suunniteltu jopa 20 asteen pakkaseen. Toiminta-aikaa laitteella olisi ollut jopa 90 minuuttia.

Turhia riskejä välttäen voittoisa korkeustulos suoritettiin lopulta pienemmällä Walkera Voyager dronella. Kyseinen laite on suunniteltu noin 10 m/s tuuliolosuhteisiin, joten olosuhteet olivat pienemmällekin laitteelle haastavat.

IMG_20190905_120533Lopulta lennolla pyrittiin Traficomin ja teleoperaattori DNA:n kanssa selvittämään 4G-verkon kattavuutta korkeussuunnassa, joka loppui Pyhtään yllä siis kyseiseen voittotulokseen eli 326 metriin. Voittajan mukaan kisaolosuhteissa drone olisi kyennyt reilun kahden kilometrin korkuiseen nousuun.

Ilmatieteen laitos lennätti samaisessa ilmatilavarauksessa pientä kiinteäsiipistä dronea kolmesti. Parhaimmillaan se kävi 1,2 kilometrin korkeudessa. Kyseinen haaste oli odotetusti vaikein ja siitä selvisi vain yksi kisaaja.

DO_tuulitunnelissaVTT:n tuulitunnelissa kyetään luomaan haastavat olosuhteet. Lämpötilaa voidaan laskea tasaiseen -25 Celcius-asteeseen ja tasaiseen 20 m/s tuleen. Kovimmillaan hetkittäinen tuuli saadaan jopa 50 m/s. Jäätäviä olosuhteita voidaan simuloida ilmavirtaan lisättävällä vedellä. Sen määrää ja pisarakokoa on yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa saatu vastaamaan todellisia tyypillistä ja kovaa jäätämistä vastaavia olosuhteita.

Aivan näin koviin olosuhteisiin droneja ei laitettu vaan kahdessa Extreme conditions -haasteessa miteltiin pikkupakkasessa ja kevyemmässä tuulessa. Niiden aikana selvitettiin akun purkautumista normaaliolosuhteissa verrattuna kylmyydessä operointiin ja toinen osuus mittasi nostovoiman säilymistä jäätämisen aikana.

DO_jaataminenHaasteeseen drone-operaattorit lähtivät erilaisilla kelmutuksilla ja pinnoituksilla. Perinteisen ilmailun lämmitettyjä pintoja ei oltu tuotu mukaan kilpailuun. Haasteet jäätävissä olosuhteissa lentämiseen ovat kuitenkin samanlaiset molemmissa tapauksissa. Ratkaisuiden siirtäminen dronemaailmaan ilman suurta painonlisäystä tai tehonkulutusta on yksi kehitystyöllä ratkaistava asia. Voiton haasteessa veivät yhteisellä ykköstilalla Digitarvike ja Videodrone Finland.

Yksi VTT:n lukuisista drone-tutkimushankkeista käsittelee nimenomaan jäätävissä olosuhteissa toimimista. Tuulitunnelin lisäksi sillä on koealue Lapissa Olostunturilla, jossa kylmää kautta riittää kuusi kuukautta ja jäätäviä oloja on kuukausittain 50-200 tuntia.

DO_airboss_ultrahackSuomessa olosuhteet ovat erittäin haastavat jopa puolen vuoden ajan. Ultrahackin Mikko Järvilehtokin totesi palkintogaalassa tarpeen kestäville droneille, joilla voi operoida vuoden ympäri Suomessakin.

 Drone-innovaatioille on kysyntää ja markkinoiden kuvataan monesti olevan hyvinkin merkittävät. Drone-tapahtumasta puuttuivat harmittavasti suuremmat toimijat, johon saattoi hyvinkin vaikuttaa 1000 euron palkintosumma.

IMG_20190905_144146Ala tarvitsee lisää rahoitusta, jotta sen tuotekehitys edistyy ja potentiaali sekä kyvyt saadaan kunnolla valjastettua tuotantoon.

Lähivuosien aikana käyttöön on määrä ottaa U-Space, joka tarjoaa ilmatilan droneilla ja kehitteillä on UTM (Unmanned Traffic Management) -lennonhallintajärjestelmäratkaisuja. Toimivuuksia selvitettiin laajasti vastikään päättyneessä Suomen ja Viron yhteisessä GOF U-space -hankkeessa.


Drone-toimijat esittäytyivät yleisölle

DO_sensorit Keskustakirjasto Oodissa järjestetyn palkintojenjaon jälkeen drone-toimintaa esiteltiin kiinnostuneille Töölönlahden puistossa. Ilmassa nähtiin myös erilaisia lennätysnäytöksiä.

Tuotteita paikalla esittelivät mm. Ilmatieteen laitos, joka on kehittänyt uutta dronesääpalvelua. Vuonna 2020 palvelu lanseerataan kaikkien saataville. Ennustemalli kertoo sääolosuhteiden soveltumisen lennättämiseen kyseisellä alueella.

Muita esittelijöitä olivat mm. Maanmittauslaitos, VTT, Vertical Hobby, FPV-harrastajat sekä imatralainen teknologiayritys Rumble Tools, joka kehittää droneja teollisuuden tarpeisiin. Yhtiön asiakkaina ovat useat teollisuusyritykset, turvallisuusalan yritykset sekä mm. Rajavartiolaitos, joka valvoo itärajaa osin Rumble Toolsin ratkaisuilla.

DO_RumbleTools_katollaHelsingissä Rumble Tools esitteli auton katolle asennetun erikoisvalmisteisen suksiboksin sisältöä. Sieltä löytyi omavalmisteiset dronet, jotka soveltuvat valvontatehtäviin tai torjumaan ilmatilassa luvatta lentäviä droneja. Torjuntatehtävä suoritetaan kaasulla laukaistavalla verkolla, joka lentää jopa muutaman kymmenen metrin päähän. Tähän noin 2,5 metriseen verkkoon jäävä kutsumaton vieras putoaa pian maan kamaralle.

DO_mukanahankkeessaDrone Olympics 2019 -tapahtuman yhteistyökumppaneita olivat mm. Helsinki, Espoo, Ilmatieteen laitos, Maanmittauslaitos, Ultrahack Business Finland, Infradex, UAS Centre Finland, RPAS Finland RY, DJI, Dronefactory, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, Maaseutuverkosto ja Helsingin yliopisto. Tapahtuman turvallisista lento-operaatioista vastasi Robots Expert.

Järjestelyistä vastasi Business Finland Ultrahack, joka on järjestänyt vuonna 2017 droneille suunnatun Aurora Arctic Drone Hackathon -innovaatiokisan Lapissa. Seuraavan kerran vastaava kilpailu on luvassa syyskuussa 2020.

Lue myös: