DroneKnowledge-hanke sai merkittävän Tekes-rahoituksen

uasimulta_MML_Jere_KaivosojaMiehittämättömän ilmailun liiketoimintaa kehittävä DroneKnowledge-hanke sai merkittävän Tekesin Challenge Finland -rahoituksen. Sen turvin lennokkeihin, tai lentäviin robotteihin, perustuvaan tutkimukseen ja liiketoimintaan odotetaan kehityshyppäyksiä.

Miehittämättömästä lentolaitteesta tehtävä kaukokartoitus on uusi teknologia tarkkaan ja tehokkaaseen paikkatiedon tuottamiseen. Käytännön sovelluskohteita ovat mm. maanviljelyn täsmälannoitus tai tuholaistunnistus, veden laadun mittaus, metsien inventointimittaukset sekä rakennettujen ympäristöjen mittaukset. Mittauksia voidaan tehdä kameroilla, laserkeilaimilla ja spektrikameroilla.

DroneKnowledge-hanke pyrkii parantamaan koko kaukokartoituksen prosessia: laitteita, sovelluksia ja tiedon prosessointia. Tutkijat pyrkivät automaattiseen ja reaaliaikaiseen prosessiin, jotta droonien keräämät tulokset olisivat käytettävissä jo lennon aikana tai droonin laskeuduttua.

"Droonin tiedot voisivat mennä automaattisesti traktoriin − jopa ilman kuljettajaa ajavaan itseohjautuvaan traktoriin, sanoo hankkeen vetäjä",  sanoo Maanmittauslaitoksen tutkimuspäällikkö Eija Honkavaara.

"Kehitämme hankkeessa spektrikameraa, joka olisi lähempänä kuluttajatuotteiden hintoja", kertoo VTT:n johtava tutkija Heikki Saari.

Sovelluskohteita pienille spektrikameroille löytyy esimerkiksi vesien kunnon tarkkailusta, puulajien tunnistuksesta sekä tarkkuusmaataloudesta.

"Spektrikameralla voimme esimerkiksi optimoida lannoitusta tai arvioida parasta nurmen korjuuajankohtaa", toteaa Luonnonvarakeskuksen tutkija Jere Kaivosoja.

DroneKnowledge on Maanmittauslaitoksen, Jyväskylän yliopiston, Luonnonvarakeskuksen ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n yhteinen kehityshanke. Mukana on myös pitkälle toistakymmentä yritystä, jotka haluavat hyödyntää tutkimustuloksia liiketoiminnassaan.

Tavoitteena on siirtää kehitettyjä menetelmiä käytäntöön yritysten kautta sekä esitellä kotimaista tutkimuslaitosten ja yritysten drooni-osaamista.

"Pidämme lokakuussa Jyväskylässä kansainvälisen työpajan, jossa tutkijoilla ja yrityksillä on mahdollista esitellä osaamistaan alan kansainväliselle huipulle", sanoo Jyväskylän yliopiston dosentti Ilkka Pölönen.

Lue myös: