Egyptairin Airbus A320 katosi yöllä Välimeren yllä

A320_egyptair_flyfinland_kalleahtola(päivittynyt 20.20) Pariisista Kairoon lennolla MS804 ollut Egyptairin Airbus A320 -matkustajakone (SU-GCC) katosi tutkasta yöllä Välimeren yllä. Kone oli reittikorkeudessa 37 000 jalassa ja oli juuri saapunut Egyptin ilmatilaan. Airbusissa oli 56 matkustajaa ja 10 hengen miehistö.

Kone katosi yöllä kello 02.45 paikallista aikaa. Tutkayhteys menetettiin noin 240 kilometriä Alexandrian rannikkokaupungista pohjoiseen Airbusin ollessa Välimeren yllä. Lennon oli määrä laskeutua Kairoon kello 03.15.

Kreikan puolustusministerin mukaan kone olisi ensin kääntynyt 90 astetta vasemmalle ja sen jälkeen 360 astetta oikealle. Samaan aikaan sen korkeus oli vähentynyt nopeasti.

Airbusin ADS-B-järjestelmän (Automatic Dependent Surveillance–Broadcast) välittämä datavirta katkesi äkillisesti reittikorkeudessa. Tieto koneen viime vaiheista perustuneekin kreikkalaisten sotilastutkien primäärimaalin seurantaan. SU-GCC katosi lopullisesti tutkista noin 3000 metrin korkeudessa mahdollisesti tutkahorisontin takia.

Koneessa oli 56 matkustajaa, joista 30 oli egyptiläisiä, 15 ranskalaista, yksi britti, yksi belgialainen, kaksi irakilaista, yksi kuwaitilainen, yksi saudi, yksi sudanilainen, yksi tsadilainen, yksi portugalilainen, yksi algerialainen ja yksi kanadalainen.

Kymmenen hengen miehistöstä kaksi oli lentäjiä ja viisi matkustamohenkilökuntaa. Mukana oli myös kaksi turvamiestä.

Kyseessä oli kapearunkokoneen päivän viides reittisektori. Se aloitti liikennöinnin aamulla Eritrean Asmarasta, josta se lensi Kairoon. Sieltä SU-GCC lensi Tunisian Tunisiin ja takaisin. Päivän viimeinen lentopari operoitiin Pariisiin.

Etsintä- ja pelastustoimet Välimerellä ovat edelleen käynnissä. Lentosäässä katoamispaikalla ei ollut mitään poikkeuksellista.

Egyptair kertoi Twitterissä kello 20.09 Suomen aikaa saaneensa maan ulkoministeriöltä tiedon, jonka mukaan hylky olisi löydetty. Kyseessä lienevät kuitenkin meressä kelluvat koneen osat.

Kreikan viranomaiset puolestaan kertovat että löydetty tavara ei liity onnettomuuskoneeseen. Egyptair peruuttikin tiedon koneen löytymisestä.

Kadonnut Airbus A320-232 (SU-GCC, MSN2088) on varustettu IAE V2527-A5 -moottorein. Kone on valmistunut vuonna 2003 ja se toimitettiin saman vuoden marraskuussa Egyptairille. Yhtiö on lentänyt koneella noin 48 000 lentotuntia.

Lennon kapteenilla oli kokemusta lähes 6300 lentotuntia, joista noin 2100 A320-koneilla. Perämiehen lentokokemus oli noin 2800 tuntia.

Lentokoneen valmistaja Airbus on luvannut tukensa onnettomuustutkinnalle. T.T.

Päivittynyt 20.20: lisätty tieto hylyn löytymisestä.