EIP myönsi Finavialle 230 miljoonan euron lainan Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennukseen

EIP_Vapaavuori_SavolainenEuroopan investointipankki EIP myönsi 230 miljoonan euron lainan lentoasemaoperaattori Finavia Oyj:lle Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennusta varten. Investoinnin ansiosta tämä kansainvälinen lentoliikenteen solmukohta pystyy palvelemaan 20 miljoonaa matkustajaa vuonna 2020.

“Euroopan investointipankki on vahvasti sitoutunut rahoittamaan pitkäaikaisia investointeja, jotka parantavat ihmisten elämänlaatua, tarjoavat uusia taloudellisia mahdollisuuksia ja parantavat palvelujen tarjontaa tukemalla hankkeita, jotka hyödyttävät lähes jokaista Suomessa. Vuosi 2015 oli EIP:lle ennätyksellinen Suomessa; myönsimme kaikkiaan 1,62 miljardin euron lainat Suomeen”, EIP:n varapääjohtaja Jan Vapaavuori sanoi avatessaan lehdistötilaisuuden.

Tänään Finavialle myönnetyllä 230 miljoonan euron lainalla on tarkoitus kehittää Suomen tärkeintä lentoasemaa, jotta se pystyy varautumaan lentoliikenteen kasvuun ja parantamaan matkustajapalveluiden tasoa.

Tulevaisuudessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla on nykyistä enemmän tilaa, paremmat palvelut ja uusia innovatiivisia digitaalisia ratkaisuja. Investoinneilla lentoaseman kapasiteettia voidaan nostaa pitkälle tulevaisuuteen.

Tämä on erittäin tärkeää Helsinki-Vantaalle, joka yksi Euroopan pääkentistä Aasian suuntauvan lentoliikenteen osalta. Lentoaseman kansainvälisen lentoliikenteen odotetaan kasvavan keskimäärin yli 4 prosentin vuosivauhtia.

“Euroopan investointipankki on nostanut strategisten infrastruktuurien tukemisen yhdeksi rahoituksen painopistealueeksi. Helsinki-Vantaan lentoasema on Pohjois-Euroopan portti maailmalle ja tärkeä osa yleiseurooppalaista TEN-liikenneverkkoa. Olemme siksi todella tyytyväisiä voidessamme tukea Finaviaa Helsinki-Vantaan lentoaseman kehittämisessä, sillä lisääntyvä kapasiteetti hyödyttää sekä matkustajia että lentoyhtiöitä ja auttaa lentoliikenteen solmukohtaa pysymään mukana kilpailussa”, EIP:n varapääjohtaja Jan Vapaavuori totesi.

EIP_Vapaavuori_Savolainen_kattely”Pysyäksemme mukana kansainvälisessä kilpailussa Helsinki-Vantaan toimintoja ja palveluita on kehitettävä entistäkin paremmiksi. Kansainvälisesti kilpailukykyinen lentoasema on koko Suomen hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Olen iloinen, että Euroopan Investointipankki uskoo vahvasti Helsinki-Vantaan tulevaisuuteen ja haluaa olla kumppanimme Finavian laajan investointiohjelman toteutuksessa”, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen.

Investoinnin avulla voidaan laajentaa terminaalia kahdella lisäsiivellä, nostaa matkatavaran käsittelykapasiteettia 50 prosentilla, rakentaa erilaisia maaliikenne- ja lentokenttäalueen infrastruktuureja sekä lisätä asematason kapasiteettia ja laajarunkokoneiden siltapaikkoja.

EIP edistää voimakkaasti työllistymistä. Helsinki-Vantaan lentoaseman kasvun myötä odotetaan syntyvän 5 000 uutta työpaikkaa.

Hanke on jatkoa EIP:n ja Finavian menestyksekkäälle yhteistyölle. Uuden lainan myötä EIP on myöntänyt Finavialle yhteensä neljä lainaa. Tähän sisältyy mm. Finavian osuus Kehärata-hankkeesta, joka avaa yhteyden Helsingin keskustasta lentoasemalle. EIP:n rahoitustuella Finavia voi hankkia rahoitusta kustannustehokkaammin ja pidemmillä laina-ajoilla.

Lue myös: