Emirates keskeyttää lähes kaikki matkustajalennot - UAE sulkee lentokentät matkustajilta kahdeksi viikoksi

EmiratesEmirates Airlines  keskeyttää 25. maaliskuuta mennessä lähes kaikki matkustajalentonsa, mutta jatkaa edelleen kotiutuslentoja ja rahtioperaatioita. Yhtiö ilmoitti myös jatkavansa palkanmaksua työntekijöille sekä ettei ketään irtisanota. Liikennettä aiotaan jatkaa ensitilassa. Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lentokenttiä suljetaan operaatioilta kahdeksi viikoksi.

Emirates Airlines ilmoitti sunnuntaina 22. maaliskuuta keskeyttävänsä lähes kaiken matkustajaliikenteensä 25. maaliskuuta lähtien. Käytännössä ainoastaan rahtilentoja jatketaan. Päätös on voimassa toistaiseksi, mutta lentoja ollaan valmiita jatkamaan hyvin nopealla aikataululla kysynnän elpyessä ja matkustusrajoitteiden helpottaessa.

Emirates ja maahuolintapalveluja tarjoava dnata sopeuttavat toimintaansa merkittävästi. Työnkijöille luvataan maksaa kolmelta kuukaudelta, mutta suurimmalta osin kyseessä on 25-50 prosentilla alennettu peruspalkka. Vasta taloon tulleilla alimpien palkkojen työntekijöille ei ole luvassa palkan alennusta.

Irtisanomisia ei kuitenkaan tässä vaiheessa ole luvassa, sillä yhtiö haluaa pitää kiinni osaavasta työvoimasta ja olla valmiina lentojen uudelleen käynnistymiseen.

Emiratesin johtaja Tim Clark ja dnatan johtaja Gary Chapman työskentelevät palkatta seuraavat kolme kuukautta.

"Lentoyhtiönä olemme tilanteessa, jossa emme voi jatkaa matkustajalentoja terveellä pohjalla kunnes valtiot avaavat rajansa uudelleen ja matkustajien luottamus on palautettu. Rahtilentojen osalta kysyntä on edelleen kovaa, mutta keskiviikkoon 25. maaliskuuta mennessä keskeytämme suurimman osan matkustajaliikenteestämme. Jatkamme tilanteen seuraamista tarkasti ja olemme valmiita liikenteen uudelleen käynnistämiseksi", sanoi Emirates-konsernin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja sheikki Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

Vielä tammikuussa 2020 Emirates-konserni vaikutti kulkevan kohti vuodelle asetettuja taloudellisia tavoitteita, mutta koronaviruksen vaikutukset ovat näkyneet yht'äkkisenä kysynnän pysähtymisenä viimeisen kuuden viikon aikana.

Maanantaina 23. maaliskuuta Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kansallinen hätätilannevirasto NCEMA ja maan ilmailuviranomainen GCAA ilmoittivat keskeyttävänsä kaiken maahan tulevan sekä lähtevän matkustajalentoliikenteen sekä kauttakulkuliikenteen kahdeksi viikoksi. Lentokieltopäätöstä saatetaan vielä muuttaa, mutta se on tulossa voimaan 48 tunnin kuluessa.

Määräys ei koske rahtilentojen tai evakuointilentojen toteuttamista, joissa otetaan huomioon erilaista harkintaa ja ennakoivia toimia.

Lentojen jatkuessa käyttöön otetaan lisätarkastuksia ja karaanteerijärjestelyitä, joilla pyritään varmistamaan matkustajien, lentomiehistöjen ja lentokenttätyöntekijöiden turvallisuus.

UAE on jo aiemmin ilmoittanut sulkeneensa mm. huvipuistot ja muut aktiviteetit kuten uimarannat ja uima-allasalueet sekä kauppakeskukset. Avoinna voivat olla apteekit ja ruokakaupat. Ravintolat eivät saa ottaa tiloihinsa asiakkaita, mutta ruokien toimittaminen asiakkaille on sallittua.