Ensimmäinen USA:n ulkopuolella valmistettu Lockheed Martin F-35B STOVL esiteltiin Italiassa

F35_Italy_1stEnsimmäinen Yhdysvaltain ulkopuolella valmistunut Lockheed Martin F-35B  Lightning II STOVL -kone (Short Take Off and Vertical Landing) on valmistunut Italian Camerin kokoonpanolinjalta. Se kykenee lyhyisiin lentoonlähtöihin ja pystysuoriin laskeutumisiin.

Italian Camerin tuotantolaitoksella valmistetaan kahta kolmesta JSF (Joint Strike Fighter) -versiosta: F-35A ja F-35B. Kokoonpanolinjan omistaa maan puolustusministeriö ja se on ilmailuteollisuusvalmistaja Leonardon hallinnassa.

Nyt esitellyn F-35B -koneen (BL-1) ensilennon odotetaan tapahtuvan elokuun lopulla ja se on määrä luovuttaa Italian puolustusministeriölle marraskuussa 2017. Nyt valmistuneen koneen lisäksi Camerista on määrä toimittaa Italialle lähiaikoina myös kaksi F-35A -konetta. Niistä ensimmäisen on määrä olla luovutuskunnossa heinäkuussa ja toisen vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Camerin tuotantolinjalta on tähän mennessä valmistunut kaikkiaan seitsemän F-35A -konetta. Niistä neljä on Luke Air Force Basessa Arizonassa kansainvälisen lentokoulutuksen käytössä.

Kolme konetta on Amendola Air Basessa Adrianmeren rannalla. Italian Ilmavoimat on lentänyt Amendolassa F-35A -koneillaan jo yli 100 lentotuntia.

Nyt valmistununut ensimmäinen italialainen F-35B lennetään Yhdysvaltoihin Patuxent Riverin laivastotukikohtaan alkuvuodesta 2018. Koneyksilölle tehdään Yhdysvalloissa elektromagneettisia sertifiointikokeita.

Camerin kokoonpanolinja on ainoa tehdas Yhdysvaltain ulkopuolella, joka rakentaa F-35B -koneita. Seuraavan italialaisen F-35B:n on määrä valmistua marraskuussa 2018. Kaikkiaan Camerissa on määrä valmistaa 30 Italian B-mallin ja 60 A-mallin konetta sekä 29 Hollannin F-35A:ta.

Ensimmäinen F-35A valmistui Camerista syyskuussa 2015. Toinen merkittävä Italian F-35-ohjelman saavutus oli konetyypin ensimmäinen transatlanttinen lento Euroopasta Yhdysvaltoihin helmikuussa 2016.

Camerin kokoonpanolinjan kapasiteettia tarjotaan jatkossa myös muille eurooppalaisasiakkaille. Yksi mahdollinen asiakas olisi myös Suomi, jonka HX-hävittäjähankkeessa Lockheed Martinin JSF on mukana yhtenä vaihtoehtona.