Espanjalainen Eurofighter laukaisi Virossa vahingossa AIM-120 AMRAAM -ohjuksen

Spain EurofighterNATO:n Baltic Air Policing -operaatioon osallistuva Espanjan ilmavoimien Eurofighter-hävittäjä laukaisi Virossa tiistaina 7. elokuuta vahingossa AIM-120 AMRAAM -ilmataisteluohjuksen. Sitä ei ole toistaiseksi löydetty mutta etsinnät ovat käynnissä.

Myös Suomen Ilmavoimien käyttämä yhdysvaltalainen Raytheon AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) on keskipitkänmatkan tutkahakuinen ohjus. Vahinkolaukaisu tapahtui Otepään lähellä Pangodissa Etelä-Virossa.

Hornet_amraam_6_net_ilmavoimatAMRAAM on 3,7 metriä pitkä ja halkaisijaltaan 18 senttiä. Arkistokuvassa vasemmalla Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä on aseistettu kuudella AIM-120 AMRAAM -ohjuksella (siipi- ja runkoripustimissa). Siiven kärjissä on lämpöhakuiset AIM-9X Sidewinder -ohjukset.

Espanjalaisen koneen laukaisema ohjus lensi kohti pohjoista. Viimeinen havainto siitä tehty noin 40 kilometriä Tarton pohjoispuolella. Viranomaiset pyytävät kansalaisilta mahdollisia havaintoja ohjuksesta.

Tyypillisesti ohjuksen kantomatkaksi kerrotaan noin 100 kilometriä, joten Suomen ilmatilaan se tuskin on yltänyt. Jos laukaisu olisi tapahtunut idän suuntaan, AMRAAM olisi mahdollisesti voinut lentää Venäjän alueelle.

eurofighter_spain_wikimedia_stevegregoryPeriaatteessa AMRAAM-ohjuksessa on itsetuhomekanismi, joka räjäyttää sen tällaisessa tapauksessa. Nyt ei vielä tiedetä onko se toiminut. Koska kyseessä on QRA-päivystyskone (Quick Reaction Alert), kyseessä oli ns. kova ohjus, jossa on taistelukärki.

Espanjalaiset Eurofighterit ovat päivytysvuorossa NATO:n Baltic Air Policing -operaatiossa, jolla on turvattu Baltian maiden ilmatilaa vuodesta 2005. Virolla, Latvialla ja Liettualla ei ole omia taistelukoneita, joten muut jäsenmaat ovat vuorotelleet QRA-päivystyksessä.

Tällä kertaa vuorossa olevat kuusi espanjalaista Eurofighteria tukeutuvat Liettuan Šiauliain tukikohtaan. Virossa päivystää Ämarin kentällä neljä Ranskan ilmavoimien Dassault Mirage 2000-5 -hävittäjää. Ohjuslaukaisuun johtaneessa harjoituksessa oli mukana kaksi Eurofighteria ja kaksi Miragea. T.T.