Finnair parantaa lentoliikenteen tilannekuvaa uudella tekoälyratkaisulla

IMG_20171212_145241Finnair ja tekoäly-yritys Silo.AI rakensivat koneoppivan tekoälytyökalun, jonka avulla lentoyhtiö pystyy muodostamaan lentoliikenteen tilannekuvaa aiempaa paremmin ja tarkemmin. Suomessa ennennäkemättömän ratkaisun avulla voidaan arvioida sään vaikutuksia esimerkiksi lentojen täsmällisyyteen, jolloin epäsäännöllisyystilanteisiin voidaan valmistautua jo etukäteen.  

Lentojen täsmällisyys on yksi suurimmista matkustustyytyväisyyteen vaikuttavista yksittäisistä tekijöistä, ja sää yksittäisenä tekijänä on suurimpia lentoliikenteen täsmällisyyteen globaalisti vaikuttavia tekijöitä.

Käyttöönotetun tekoälyratkaisun avulla Finnair pystyy varautumaan sään aiheuttamiin poikkeuksellisiin olosuhteisiin hyvissä ajoin ja voi suunnitella toimet, joilla vaikutukset asiakkaisiin minimoidaan. Talvikaudella 2018-2019 Finnair perui lentoja merkittävästi vedoten lumisateisiin.

”Testasimme pilotointivaiheessa olevaa tekoälyratkaisua viime talvena, ja tulokset olivat rohkaisevia”, sanoo digiratkaisuja Finnairin lentotoiminnan tueksi kehittävä Juha Karstunen.

”Tarkoitus on ottaa ratkaisu käyttöön osana laajempaa teknistä uudistusta myöhemmin tänä vuonna. Kehitämme myös muita älykkäitä ratkaisuja päätöksenteon tueksi. Säästä aiheutuvat poikkeustilanteet ovat lentoliikenteessä arkipäivää, ja tavoitteenamme on aina minimoida niiden vaikutukset asiakkaiden matkasuunnitelmiin”, jatkaa Kastunen.

Silo.AI on Pohjoismaiden suurin yksityinen tekoälylaboratorio, joka rakentaa tekoälyratkaisuja konsulttipalveluna eri teollisuuden aloille. Tekoälypilotissa yritys hyödynsi Finnairin historiallista täsmällisyysdataa, kiitoteiden kokonaiskapasiteettiennusteita sekä niin toteutunutta säädataa kuin menneitä sääennustuksia.

Tekoälyratkaisuun rakennettiin myös varoitusmekanismi, joka hälyttää, mikäli tietyn määrän lentoja ennustetaan myöhästyvän. 

”Olemme iloisia, että Finnair rohkeasti kokeilee uutta teknologiaa lentoliikenteen operatiivisen tehokkuuden ja päätöksenteon tueksi. Finnairin projektitiimissä yhdistyi vahva liiketoimintaosaaminen, ymmärrys tekoälyn soveltamisesta, sekä vahva tahto hyödyntää dataa liiketoiminnan tueksi. Pilotista alkanut yhteistyö on jatkunut jo monissa muissa projekteissa,” kommentoi Silo.AI:n hallituksen puheenjohtaja Tero Ojanperä.