Finnair varautuu perumaan lentoja lentäjien ylityökiellon takia - vuokraa lisää kalustoa

A350_x3_A330Finnair varautuu siihen, että se joutuu Suomen Liikennelentäjäliiton (SLL) asettaman työntekorajoitteen vuoksi perumaan joitakin yksittäisiä lentoja seuraavien päivien aikana. Finnairin lentäjät ovat olleet sopimuksettomassa tilassa 15. marraskuuta lähtien. Finnair on vuokraamassa lisäkalustoa lentojen operoinnin takaamiseksi.

Finnairin mukaan lentäjiä ei välttämättä riitä operoimaan kaikkia lentoja, sillä SLL on asettanut Finnairin lentäjiä koskevan lisätyö- ja vuoronvaihtokiellon. Työehtosopimusneuvottelut lentäjien kanssa jatkuvat edelleen.

Lento voidaan joutua perumaan esimerkiksi tilanteessa, jossa lentäjä sairastuu eikä päivystäjiä tai esimieslentäjiä riitä korvaamaan vajetta. Finnairilla on tällä hetkellä jonkin verran tavanomaista vähemmän lentäjiä lento-operaatioissa, sillä Finnair kouluttaa lentäjiä uusiin konetyyppeihin ja tehtäviin kasvustrategiansa toteuttamiseksi. 

Finnair on vuokraamassa alkuviikosta lentokonetta miehistöineen varalle lentämään Euroopan lentoja, jotka muuten jouduttaisiin perumaan.

Finnair on joutunut perumaan Tokion Naritaan suuntautuneen kaukolennon sunnuntaina työntekorajoitteen vuoksi.

Kulloinkin tiedossa olevat perumiset ilmoitetaan niin pian kuin mahdollista Finnairin verkkosivuilla osoitteessa https://www.finnair.com/fi/fi/information-services/flights/flightslist.

Finnair kertoo perutuista lennoista suoraan asiakkaille tekstiviestillä tai sähköpostilla.  Finnair muistuttaa asiakkaitaan ajantasaisten yhteystietojen sisällyttämisestä varauksiin.

"Olemme äärimmäisen pahoillamme siitä vaivasta ja huolesta, jota perumiset asiakkaillemme aiheuttavat. Teemme kaikkemme, että löytäisimme asiakkaillemme mahdollisimman hyvät korvaavat lentoreitit", sanoo Finnairin operatiivinen johtaja Jaakko Schildt. 

"Työehtosopimusneuvottelut ovat meneillään. Toivon, että neuvottelutulokseen päästään mahdollisimman pian ja että tilanne palautuu normaaliksi", jatkaa Schildt. 

Finnair kertoi elokuussa 2016, että se haluaa varmistaa kannattavan kasvun myös lisääntyneen markkinaepävarmuuden ympäristössä. Tavoitteena on saavuttaa erilaisilla tehostamistoimenpiteillä 20 miljoonan euron kustannussäästöt vuositasolla kesäkuun 2017 loppuun mennessä.

 Suomen Liikennelentäjäliitto solmi syksyllä 2014 työnantajan kanssa rakenteita uudistavan säästösopimuksen, jolla tähdättiin lentotoiminnan kasvuun niin kapea- kuin laajarunkopuolella. Mukana oli palkkaa suoraan leikkaavia sekä tuottavuutta nostavia ratkaisuja

SLL:ään kuuluu nykyisin yli 800  jäsentä. Heistä valtaosa työskentelee Finnairilla. Lähes kaikki Finnairin lentäjät kuuluvat Suomen Liikennelentäjäliittoon.

SLL:n päätehtävänä on neuvotella ja sopia yhdistysten jäsenten työehtosopimuksia sekä valvoa niiden noudattamista.

  Lue myös: