FinnHEMS kasvattaa helikopterilaivastoaan - hankinnan kohteena yksi käytetty EC135-helikopteri

Finnhems_pilot_1FinnHEMS täydentää eteläisten tukikohtien käytössä olevaa EC135-helikopterikalustoaan varmistaakseen keskeytymättömän lääkärihelikopteripalvelun toiminnan laajentuessa syksyllä 2022. Uusi Pohjanmaata palveleva tukikohta avautuu Seinäjoelle loppuvuodesta 2022. Helikopteri hankitaan FinnHEMSin omistukseen käytettynä.

 FinnHEMSin toiminta on nykyisin jakautunut eteläiseen ja pohjoiseen alueeseen, joissa molemmissa on kolme tukikohtaa. Pohjoisen tukikohdan helikopterikalustona on Airbus Helicopters H145 -helikopterit ja etelän tukikohdissa on käytössä Airbus Helicopters H135 -helikopterit.

FinnHEMSin eteläisellä alueella avautuu arviolta lokakuussa 2022 uusi tukikohta Seinäjoelle, jonka seurauksena ollaan hankkimassa yhtä lisähelikopteria. Sen avulla voidaan taata keskeytyksetön palvelu kaikissa seitsemässä tukikohdassa. FinnHEMS kierrättää helikoptereita ja miehistöä operatiivisten tarpeiden mukaan tukikohtien välillä eteläisellä ja pohjoisella alueellaan.

Tulevaisuudessa neljää eteläistä tukikohtaa Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Seinäjoella on tarkoitus operoida yhteensä viidellä Airbus Helicopters H135 (Eurocopter EC135) -helikopterilla. Lisähelikopteri tarvitaan mm. huoltotaukojen sekä mahdollisten vikaantumisten varalta.  Mikään toinen helikopterityyppi ei mahdollista nykyisen kaltaista joustavaa helikoptereiden ja miehistön käyttöä eri tukikohtien välillä. Myös huoltotoiminta on helpompi järjestää samanlaiselle helikopterille.

FinnHEMS Lentopalvelut Oy hakeekin yhtä EC135 -helikopteria tai vastaavaa helikopteria, joka on varustettu lääkinnällisillä laitteistoilla. Hankintaan liittyvien tarjousten takaraja on 31. maaliskuuta 2022. Hankinta toteutetaan avoimena menettelynä ja hankintapäätös tehdään kevään 2022 aikana. Sopimus on määrä allekirjoittaa huhtikuussa 2022.

Lentävän miehistön ja helikopterissa kuljetettavan lääkintähenkilöstön tulee olla koulutettu kuhunkin käytössä olevaan helikopterityyppiin. Laskennallisesti yksi tukikohta tarvitsee 5,5 lentäjää, jotta päivystystarve katetaan vuoden jokaisena päivänä. Määrä on sama riippumatta siitä onko helikoptereita kaksi vai kolme.

FinnHEMS käynnisti keväällä 2021 leasing-kilpailutuksen uusiin tukikohtiin tarvittavista helikoptereista. Kyseinen hankinta kuitenkin keskeytettiin, sillä Kaakkois-Suomen tukikohdan perustaminen Kouvolaan viivästyi eikä helikoptereiden hankintaa voitu sellaisenaan toteuttaa. Keskeytetty kilpailutus koski 2-3 helikopterin hankintaa sekä vähintään 12 helikopterilentäjän tyyppikoulutusta. MH

Lue myös: