Frecce Tricolori - Oulun taivaalle osastolentoa maailman huipulta (video)

TDS_FRECCE_OULUUN_3Maailman kuuluisimpiin taitolentoryhmiin lukeutuva italialainen Frecce Tricolori tähdittää Suomen Ilmailuliiton Tour de Sky -päälentonäytöstä Oulun lentoasemalla 9.-10. elokuuta. Osasto lentää peräti kymmenellä Aermacchi MB-339 PAN -suihkukoneella. Freccet on viimeksi nähty Suomessa 20 vuotta sitten.

"Frecce Tricolorin saaminen Tour de Sky -näytökseen on vaatinut lähes vuoden työn. Mukana avustamassa on ollut myös Suomen Italian suurlähetystö", kertoi lentonäytösjohtaja Perttu Karivalo Lentoposti.fi:lle.

freccetricoloriFrecce Tricolori eli kolmivärinuolet on erittäin arvostettu osastotaitolentoryhmä. Ainoana maailmassa sillä on peräti kymmenen konetta. Tiukoissa muodostelmissa ne ovat vain muutaman metrin päässä toisistaan.

Frecce Tricolorin esitys on vaativa, mutta silti monipuolinen ja huumoriakin on mukana. Kymmenen konetta lentää yhdessä sekä erilaisissa pienemmissä muodostelmissa. Välillä soolokone tekee näyttäviä liikkeitä suhteessa muihin. Lentäjät käyttävät kutsua Pony sekä siihen liitettynä tehtävää kuvaava numeroa (esin Pony 1).

Frecce Tricolori perustettiin 1961. Siitä lähtien osasto on esiintynyt Italian ja Euroopan lentonäytöksissä. Suomessa se on käynyt viimeksi Kauhavan lentäjien Juhannuksessa 1994, joten nyt kyseessä ei ole rutiinivierailu.

Fiat_G91PAN-wikimedia_lorenzo_tomasiKaksikymmentä vuotta sitten nähdyn esityksen lisäksi Frecce Tricolori on lentänyt Suomessa kerran aiemminkin. Silloin Helsinki Airshow'ssa vuonna 1974 Helsinki-Vantaan lentoasemalla koneina olivat klassisen tyylikkäät Fiat G.91 PAN -suihkuhävittäjät (kuvassa vasemmalla).

Vuodesta 1982 Frecce Tricolori on lentänyt iltalialaisilla Aermacchi MB-339 PAN -suihkuharjoituskoneilla. Valmistaja Alenia Aermacchi on nykyisin osa Finmeccanica-konserniin kuuluvaa Alenia Aeronautica -yhtiötä.

MB-339 PAN (Pattuglia Acrobatica Nazionale, kansallinen taitolentoryhmä) on muokattu MB-339 A -suihkuharjoituskoneesta nimenomaan Frecce Tricolorin tarpeisiin. Näkyvin ero on se, että niistä on poistettu polttoainesäiliöt siivenkärjistä. Italian lipun värisiä savuefektejä (vihreä, valkoinen ja punainen) varten PAN-versioihin on asennettu savugeneraattorit.

Frecce Tricolorin koneiden päältä sininen ja pohjasta vaalea väritys tuo hyvin esiin esityksessä lennettäviä liikkeitä. Italian ilmavomissa MB-339 on vastaavassa käytössä kuin Suomessa Ilmavoimien BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskone.

TDS_FRECCE_OULUUN_2Frecce Tricolorin lentäjät ja mekaanikot työskentelevät ryhmässä täysipäiväisesti 2 - 5 vuotta, jonka jälkeen he palaavat operatiiviseen hävittäjälaivueeseensa. Kesän esitystä harjoitellaan päivittäin alkutalvesta aina huhtikuuhun asti.

Huoltojoukkojen tukena Oulussa Frecce Tricolorilla on todennäköisesti Lockheed Martin C-130 Hercules -kuljetuskone. Hyvällä tuurilla se voi olla Suomessa lentonäytöksissä ennen näkemätön, kuusilapaisilla potkureilla varustettu uusi C-130J-versio. Kaikkiaan Suomeen saapuu noin 45 ryhmän jäsentä.

Frecce Tricolorin kotitukikohta Italiassa on Rivolto Venetsian itäpuolella. Virallisesti ryhmä on Italian ilmavoimien eli Aeronautica Militaren "313 Gruppo Addestramento Acrobatico".

TDS_FRECCE_OULUUN_1Frecce Tricolorista puhuttaessa nousee väistämättä esiin onnettomuus Saksassa Yhdysvaltojen ilmavoimien hallinnoimassa US Ramstein Air Force Basessa elokuussa 1988. Paikalla oli 300 000 katsojaa. Ryhmän kolmen koneen törmäyksen jälkiseurauksena menehtyi 67 katsojaa sekä kolme lentäjää. Sadat loukkaantuivat.

Tämä historian toiseksi pahin lentonäytösonnettomuus kuitenkin käynnisti määräysuudistuksen, jonka perusteella näytösturvallisuus Euroopassa on sittemmin parantunut merkittävästi. Enää ei esimerkiksi sallita lentoja yleisön yli. Lisäksi vaaditaan 230 metrin turvaetäisyys katsojiin.

"Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksissä uusia tiukennettuja eurooppalaisia turvallisuusmääräyksiä noudatettiin ensimmäisen kerran täysimääräisesti juuri Oulu International Air Show'ssa vuonna 1997", muistuttaa silloinkin lento-ohjelmasta vastuussa ollut lentonäytösjohtaja Perttu Karivalo.

Oulun taivaalla nähdään elokuussa myös Suomen Ilmavoimien Midnight Hawks -taitolentoryhmä. Luvassa onkin kahden sotilastaitolentoryhmän upeat esitykset samassa lentonäytöksessä. ++

Frecce Tricolorin "Il Video Ufficiale":

Lue myös aiemmat Lentoposti.fi:n Tour de Sky -jutut: