Google Earth Enginen timelapse-satelliittikuvat näyttävät Helsinki-Vantaan kehityksen 1984-2016

google_earth_engineGoogle Earth Engine esittelee maapalloa yli 30 vuoden aikana otettujen satelliittikuvien sarjoina ns. timelapse-tekniikalla. Sen avulla voi esimerkiksi kiehtovalla tavalla seurata Helsinki-Vantaan lentoaseman kehittymistä nykyiseen laajuuteensa.

Vuonna 1984 Helsinki-Vantaa oli kovasti erinäköinen kuin nyt. Terminaali oli murto-osa nykyisestä, samoin tekniikan alue, johon ensin rakennettiin uusia halleja ja sitten purettiin vanhoja.

Suurin muutos on kuitenkin kolmas kiitotie 04L-22R, josta ensimerkit satelliittikuvissa on havaittavissa vuoden 1995 tienoilla.

Samaan aikaan valtavasti muutoksia on tapahtunut myös varsinaisen kenttäalueen ympäristössä. Esimerkiksi Tikkurilantien varteen on noussut laaja logistiikka-alue.

Viime vuosina kehityksen keskipisteenä on ollut Aviapolis-alue. Kuvista näkyy myös se, miten Kehä III:n eteläpuolelle rakennetaan kauppakeskus Jumbo sekä Kartanonkosken asuntoalue.

Google Earth Engine on maailmanlaajuinen zoomattava timelapse-video, johon on käytetty yli viisi miljoonaa satellittikuvaa kolmelta vuosikymmeneltä.

Suurin osa kuvista on Landsat-satelliiteista, uusimmat ovat Landsat 8:n ottamia. Myös Sentinel 2A -satelliitin kuvia on mukana.

Alla zoomattava ja liikuteltava Google Earth Enginen timelapse Helsinki-Vantaasta 1983 - 2016. Videon nopeutta voi hidastaa tai kokonaan pysäyttää vasemmasta alakulmasta. Oikean yläkulman kartan voi pienentää nuolta painamalla. T.T.

Timelapsen voi katsoa suurempana osoitteessa Google Earth Engine