Gripenit puolustavat Suomea – Norvatien varalaskupaikka käyttöön Ruska 22 -harjoituksessa

39263_051022Ilmavoimien vuoden 2022 Ruska 22 -pääsotaharjoituksen skenaario etenee ja lentotoiminnan intensiteetti kasvaa. Torstaina 6. lokakuuta käyttöön otettiin myös Lapin lennoston tukikohdan läheisyydessä sijaitseva Norvatien varalaskupaikka. Suomalaishornetit ovat saaneet puolustustaistelussa vihollista vastaan avukseen myös Ruotsin ilmavoimien Gripen-hävittäjät.

eversti Tuukka Karjalainen 051022Ruska 22 -harjoitus hajautti Suomen Ilmavoimien Hornet-kalustoa liikkuvan taistelutavan mukaisesti ympäri maata. Toiminnan mahdollistaa laaja lentokenttä- ja varalaskupaikkaverkosto sekä osaava ja koulutettu reservi. Kaikkiaan harjoituksessa on mukana 2400 reserviläistä, kun harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 3700 henkilöä.

Hornet 051022Lentoposti.fi tutustui Ruska 22 -harjoitukseen Rovaniemellä 5. lokakuuta, jolloin asematasolla järjestettiin toimintanäytös. Sen aiheina olivat F/A-18 Hornet -hävittäjän tankkaus ja aseistus sekä toiminnan suojaus.

Reserviläisillä on suuri rooli hävittäjätoiminnan sujuvuudessa eri tukikohdissa. Hävittäjäkaluston käyttöhuolto, tankkaus ja uudelleenaseistus on suoritettava tehokkaasti, jotta hävittäjät saadaan tarvittaessa nopeasti takaisin ilmaan. Rovaniemellä harjoitusta johtaa Lapin lennoston komentaja eversti Tuukka Karjalainen.

Koko Ruska 22 -harjoituksen johtaja, ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Henrik Elo tarkasti 5. lokakuuta Rovaniemen, Kemin, ja Pudasjärven tukikohdat todeten Lapin lennoston olevan iskussa ja kansainvälisesti yhteensopiva. Elon kiitokset suuntautuivat lennoston henkilökunnalle ja reserviläisille.

Norvatie 051022 Pääsotaharjoituksen käytössä on yhdeksän lentotukikohtaa, joiden lisäksi torstaina 6. lokakuuta kello 09.00 otettiin käyttöön Rovaniemen Norvatien varalaskupaikka. Tätä Norvatien nousutienä 18/36 tunnettu maantie on äskettäin perusparannettu ja sen reunat on raivattu aiempaa leveämmältä. Norvatietä voidaan käyttää nyt nousujen lisäksi myös laskeutumisiin, mutta niitä ei ole tarkoitus harjoitella vielä Ruska 22 -harjoituksessa.

Rovaniemen Norvatien kaltaiset vaihtoehtoiset nousutiet mahdollistavat osaltaan kaluston liikkeen ja hajautuksen tukikohdan sisällä. Valmius tilapäisten tukikohtien sekä vaihtoehtoisten nousu- ja rullausteiden käyttöön ympäri vuoden on osa Ilmavoimien liikkuvaa taistelutapaa.

Hornet ja Gripenit 051022Ruotsista Ruska 22 -harjoitukseen osallistuu kuusi JAS 39C Gripen -hävittäjää Norrbottenin lennostosta eli F 21:stä Luulajasta. Rovaniemelle tukeutuva Gripen-osasto on integroitu osaksi ilmapuolustustehtäviä harjoittelevaa joukkoa. Ruotsalaiset ovat mukana harjoituksessa osana Suomen ilmapuolustusta ja harjoittelevat suomalaisessa tukikohdassa toimimista. Ruska 22 -harjoituksessa Lapin lennoston reserviläiset harjoittelevat myös yhteistoimintaa ruotsalaisten kanssa.

Ruska 22 -harjoituksessa vastustajana toimivat Suomen ilmavoimien Karjalan lennoston F/A-18 Hornet -hävittäjät. Puolustava joukko joutuu reagoimaan vihollisen suorittamaan ilmatoimintaan, sillä kriisi kehittyy harjoituksen aikana reaaliaikaisesti. Harjoitusta ei siis lennetä ennalta sovittujen aikataulujen mukaan. Harjoitusjoukkojen valmiutta kohotetaan tilanteen kehittyessä, ja keskiviikosta lauantaihin 5.‒8. lokakuuta lentotoimintaa on ympäri vuorokauden. Myös operaatiotempo kasvaa viikon edetessä.

majuri Erik Stålhandske 051022 Rovaniemelle saapunutta ruotsalaisosastoa johtava majuri Erik Stålhandske kertoi osastonsa vahvuuden olevan noin 110 henkilöä. Tästä joukosta lentäjiä ja tehtäväjohtajia on 25 ja loput ovat maahenkilökuntaa. Harjoitusosastossa ei ole ruotsalaisia varusmiehiä, sillä uuden saapumiserän koulutus on aloitettu vasta äskettäin.

HN-434_051022Valmistautuminen Ruska 22 -harjoitukseen oli majuri Stålhandsken mukaan helppoa, koska he ovat harjoitelleet tiiviisti suomalaisten kanssa jo parikymmentä vuotta. Ensimmäiset yhteydenotot harjoitukseen liittyen tehtiin kesän alussa ja varsinainen suunnittelu aloitettiin noin kaksi kuukautta sitten. Vastaavanlaisen harjoituksen suunnittelu muiden maiden kanssa vaatisi majuri Stålhandsken mukaan ainakin puolen vuoden suunnittelun.

Majuri Stålhandske on myös yksi ruotsalaisosaston lentäjistä ja hänelle Rovaniemellä harjoittelu on entuudestaan tuttua. Ensimmäisen kerran hän vieraili Gripenillä Rovaniemellä jo vuonna 2003. Norrbottenin lennosto oli ottanut JAS 39A/B -version käyttöön edellisenä vuonna 2002 ja siirtyminen nykyisiin 39C/D -version Gripeneihin tapahtui vuosina 2006-2008.

Ruska 22 051022Ruska 22 -harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 50 ilma-alusta, joista suurin osa on F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä. Hornetien lisäksi mukana on Hawk-suihkuharjoituskoneita, Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustoa ja Maavoimien NH90-kuljetushelikopteri sekä Ruotsin ilmavoimien Gripen-hävittäjiä.

Mukana harjoituksessa on myös Panssariprikaatin Helsingin ilmatorjuntarykmentin ITO12 NASAMS II FIN -ilmatorjuntaohjusopatteristot sekä reserviläisiä.

Harjoitus päättyy 8. lokakuuta 2022 kello 15 mennessä.    MH, HK.

Lue myös: