Heikki Mansikan Hornet-lentäjä palkittiin Vuoden ilmailukirja -kunniamaininnalla

Mansikka_1Ilmailumuseoyhdistys ry jakoi 13. huhtikuuta 2024 kevään ilmailukirjallisuuspäivän yhteydessä vuoden ilmailukirja kunniamaininnan Heikki Mansikan Hornet-lentäjä -kirjalle. Vuoden ilmailukirja - kunniamaininta myönnettiin nyt jo kahdeksannen kerran.

Ilmailumuseoyhdistys ry:n Ilmailukirjallisuusjaos on jakanut Vuoden ilmailukirja -kunniamaininnan vuodesta 2016 lähtien. Nyt palkitiin 2023 aikana ilmestyneistä ilmailuaiheisista teoksista pahaaksi valittu ilmailukirja, joka olin Heikki Mansikan Hornet-lentäjä.

Ilmailukirjallisuusjaoksen äänestyksessä Hornet-lentäjä erottui pistemäärältään selvästi muista saaden jopa 1,8 kertaa enemmän pisteitä kuin seuraavan sijan saavuttanut teos. Maaliskuun 2024 aikana järjestetyssä äänestyksessä ääniä annettiin kaikkiaan 12:lle eri teokselle. Vuoden ilmailukirja -kunniamaininnan saaneen Hornet-lentäjän on kustantanut WSOY.

Mansikka_2Kunniamaininnan saanut teos julkistettiin 13. huhtikuuta 2024 Suomen Ilmailumuseolla järjestetyn Ilmailukirjallisuuspäivän yhteydessä. Tiliasuudessa luovutettiin Vuoden ilmailukirja -kunniakirjat Heikki Mansikalle ja WSOY:lle.

Hornet-lentäjä on kuvaus tulevaisuuden suunnitelmissaan vielä hieman hapuilleen nuoren miehen päätymisestä Ilmavoimien ohjaajakurssille ja elämäntehtävän löytymisestä sen kautta.

Mansikka alustaa tapahtumia kuvailemalla kouluaikojaan ja sattumia, jotka saivat hänet muuttamaan koulun jälkeisiä suunnitelmiaan ja anomaan pääsyä Ilmavoimien ohjaajakursseille suorittamaan varusmiespalvelustaan. Tämän tavoitteen toteuduttua hän löytää vähitellen itselleen elämänuran, jossa asettaa ensin itselleen tavoitteita kehittyä yhä paremmaksi siinä mitä ja miten tekee, ja myöhemmin hän alkaa asettaa vastaavia tavoitteita myös laajemmille kokonai suuksille Ilmavoimissa.

Teos on kuvaus kirjoittajansa henkilökohtaisesta kehityksestä hävittäjälentäjänä, lennonopettajana, komentajana sekä Ilmavoimien toiminnan kehittäjänä.

HN_2021_3Hornet-lentäjä on kirjoitettu varsin eläväisesti sisältäen kuvauksia Ilmavoimien ohjaajakurssien valintakokeista, varusmies- ja kadettikoulutuksesta, ohjaajakoulutuksesta eri konetyypeillä, yksittäisistä lennoista, opetustoiminnasta, lentotoiminnan kehittämisestä, johtotehtävistä sekä Ilmavoimien toimintakulttuurista. Kirjassa on mukana myös hieman ohjaajan siviilielämän kuvausta.

Teksti on kirjoitettu varsin omakohtaisesta näkökulmasta ja siinä analysoidaan niin omaa kuin muiden henkilöiden sekä eri organisaatioiden toimintaa ja pohditaan niiden kehitysmahdollisuuksia. Kirjoitustyyliä ilmailukirjallisuusjaosto kuvailee asialliseksi ja hieman myös kuivakkaa huumoria viljeleväksi. Analyyttisuutensa vuoksi ilmailukirjallisuusjaos toteaa teoksen olevan sopiva käytettäväksi jopa oppimateriaalina tai ainakin oheislukemistona monellakin koulutusalalla.

Lue myös: