Helitransin Airbus Helicopters H125 -helikopteri tuhoutui Norjassa - ainakin neljä menehtyi

Helitrans_H125Norjalaisen Helitransin kuusipaikkainen Airbus Helicopters AS 350 B3 (H125) -helikopteri on tuhoutunut maahansyöksyssä Pohjois-Norjassa lauantaina 31. elokuuta 2019. Kopterin kyydissä olleista kuudesta ihmisestä neljän kerrotaan menehtyneen turmassa.

Helikopterionnettomuus tapahtui lauantai-iltapäivällä 31. elokuuta Finnmarkin läänissä Pohjois-Norjassa lähellä Altan kaupunkia. Ensimmäiset ilmoitukset turmasta tulivat kello 17:n jälkeen.

Kuusipaikkaisessa helikopterissa kerrotaan turman aikana olleen lentäjä ja viisi matkustajaa. Neljän on kerrottu menehtyneen turmassa. Yksi on lennätetty sairaalahoitoon ja yhden tilasta ei ole vahvistusta. Kuudennen henkilön etsinnät alueella on keskeytetty yön ajaksi.

Alueella on viikonlopun aikana järjestetty iso Høstsprell 2019 -musiikkifestivaali, jonne helikopteri on kuljettanut ihmisiä.

Norjan onnettomuustutkintavirasto on lähettänyt tutkijansa turmapaikalle ja työn on määrä käynnistyä sunnuntain aikana.

Yksimoottorinen Airbus Helicopters H125 on erittäin suosittu ja suorituskykyinen helikopteri ja se kuuluu valmistajan Ecureuil-kopteriperheeseen. Kopterityypillä on mm. tehty maailman korkein helikopteri laskeutuminen Mount Everestille.

Kopteriperheen eri versioita  (AS350, AS355, AS550, AS555, H125, H125M, EC130, H130) on toimitettu yli 120 asiakkaalle kaikkiaan noin 6500 helikopterin verran. Niillä on lennetty ympäri maailmaa yli 33 miljoonaa lentotuntia.

Helitrans A/S on yksi Norjan suurimmista helikopteritoimijoista. Sen laivastossa on parikymmentä helikopteria. Suurin osa niistä on turmakopterin kanssa samaa tyyppiä. Yhtiö on perustettu vuonna 1990 ja se operoi kahdeksasta tukikohdastaan käsin eri puolilla Norjaa tarjoten asiakkailleen lentoja eri tarkoituksiin. Yhtiön tunnuslause on tehtävä ensin turvallisuus aina.

Helitrans uudistaa laivastoaan ja se on tilannut kaikkiaan 18 sveitsiläisvalmisteista Kopter SH09 (Marenco Swisshelicopter SKYe SH09) -helikopteria. Niiden toimitusten on määrä alkaa kuluvan vuoden aikana.